Bagte søde kartofler med aioli og spinatsalat med stegte kikærter, knoldfennikel og asparges - Vegansk opskrift - Mad med glød

Bagte søde kartofler med aioli og spinatsalat med stegte kikærter, knoldfennikel og asparges

Dette dejlige måltid var rimelig hurtigt at tilberede. Normalt har jeg kogte bønner og kikærter i fryseren, da jeg plejer at koge en stor portion af gangen. I dag havde vi ikke flere tilbage i fryseren og jeg havde rigtig meget lyst til en salat med stegte kikærter i. Så er det jo heldigt at man kan få dåser med kogte kikærter, til en nødsituation. Og for at gøre det rigtig effektivt og “stop spild af mad” agtigt ville jeg bruge noget af kikærtevandet til at komme i en aioli i stedet for æg. Det er altid sjovt at prøve nye ting. Jeg har lavet aioli med kikærtevand én gang før. ( opskriften er efter inspiration fra peanutbutterandvegan.com )Det blev rigtig lækkert. Det lyder mærkeligt at man kan bruge kikærtevand i stedet for æg. Når man pisker kikærtevandet bliver det stift fuldstændig ligesom pisket æggehvide. Det smager meget neutralt, så det kan bruges både i det salte og det søde køkken. Jeg har prøvet at lave flødeboller med det og de blev super lækre. Søg på nettet, på “aquafaba”, hvis du vil finde yderligere inspiration.

Til dette måltid ville en aioli passe rigtig godt til den bagte søde kartoffel. Jeg brugte et lidt specielt økologisk bandingskrydderi, som bla. indeholder tørret rødbede og det er derfra den heftige lyserøde farve kommer. Krydderiet hedder Icalicut og indeholder ud over tørret rødbede bla. også spidskommen, lakrids og paprika.  Man kan dog sagtens lave aiolien med mange andre slags krydderier. Feks. hvidløg, paprika, ramsløg, chili og esdragon.

Til 4 per. til et aftensmåltid:

2 dåser kogte kikærter (hæld vandet fra igennem en sigte. Gem vandet til at lave aiolien med)

2 spsk olivenolie

1 spsk paprika

1/4-1/2 tsk røget paprika

uraffineret salt

friskkværnet peber

Varm olien op på en pande. Tilsæt paprika og røget paprika. Kom kikærterne på panden mens du rører i dem. Tilsæt salt og peber. Steg nu til kikærterne har taget en smule farve og til de er gennemstegte og lækre. Smag dem til med salt og peber. Lad dem køle let af før du blander dem i salaten.

 

75 g frisk spinat ( skyllet og tørret i en salatslynge)

1/2 knoldfennikel ( skåret ganske tyndt på et mandolinjern og lagt i koldt vand i 1/2 time)

10-12 friske grønne asparges ( stegt et par  min. i lidt olivenolie på en pande med en smule salt og peber. Vendes undervejs)

Læg den friske, skyllede spinat på et salatfad. Fordel de tyndt skårede knoldfennikel over spinaten. Fordel nu de let afkølede, stegte kikærter over salaten. Til sidst skæres de stegte asparges i skrå skiver. Skær kun til et par cm fra toppen, så den smukke top er intakt. Fordel nu de skrå skiver af det nederste af aspargesene ud over salaten og slut af med at pynte med toppen fra dem, på midten af salaten.

Bagte søde kartofler:

4 søde kartofler (skrub dem rene, de skal ikke skrælles )

2 spsk olivenolie

1 spsk paprika

uraffineret salt

friskkværnet peber

Tænd ovnen på 185 gr varmluft. Rør en blanding af olivenolie, paprika, salt og friskkværnet peber. Skær de søde kartofler over på midten, på langs. Læg dem med skærefladen nedad, imellem to små træskærebrædder. Derefter skæres der riller i, ligesom ved hasselbackkartofler. Ikke helt, men ca halvt igennem. Læg de halve søde kartofler i et smurt ildfast fad, med den flade side nedad. Pensel dem på over fladen med olie/paprikablandingen. Sæt nu fadet i ovnen og bag i ca. 1/2 time. Det kommer lidt an på hvor store de søde kartofler er. Mærk efter med en spids kniv om de er gennembagt. Kniven skal slippe nemt, før de er færdige.

 

Lyserød aioli (plantebaseret)

3 spsk kikærtevand (fra en dåse med kogte kikærter)(også kaldet aquafaba)

1 spsk æbleeddike el citronsaft

1 tsk dijonsennep

1 tsk Icalicut (økologisk blandingskrydderi fra Krydderibazar) eller andet krydderi (feks hvidløg og paprika)

uraffineret salt (smag selv til)

evt. en knivspids rørsukker el. tilsvarende ahornsirup

1,5 dl mild olivenolie el en god mild rapsolie

Start med at blande kikærtevand (aquafaba) , æbleeddike el citron, sennep, salt, Icalicut el andet krydderi i et blenderglas. Blend med stavblenderen i et stykke tid. Hæld nu olien i en tynd stråle i blenderglasset, mens du blender. Smag til med salt og krydderi. Du har nu den lækreste cremede aioli.

Jeg bagte også nogle cherrytomater til dette måltid.

200 g cherrytomater på stilk

1 spsk olivenolie

lidt uraffineret salt

friskkværnet peber

et drys muscovadosukker

Læg tomaterne i et smurt, ildfast fad. Lad stilken være på. Pensel med olivenolie og drys salt, peber og sukker over. Kom fadet i ovnen og bag tomaterne i ca 15 min. til de begynder at blive en smule mørke i skallen. Spis dem som tilbehør.

 

Velbekomme!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar