Pizza med jordbær, cherrytomater og chili - Plantebaseret / Vegansk opskrift - Mad med glød

Pizza med jordbær, cherrytomater og chili

Pizza er noget de fleste godt kan lide. Det man kommer på pizzadejen kan varieres på utallige måder. Ud over at bruge pizza som hovedret kan man også bruge det som dessert. Jeg har lavet mange forskellige slags med frugt. Fersken, nektariner, jordbær og blommer er det jeg husker jeg har lavet. Disse frugter og bær kan fint kombineres med forskellige slags friske krydderurter.

Disse dessert pizzaer tilsættes ikke ost.

Når jeg laver pizzadej synes jeg at det er en god idé også at lave dej til fladbrød, brød, boller eller hvad jeg nu har lyst til. Når nu jeg alligevel har fingrene i dejen kan jeg lige så godt lave lidt forskelligt. Så hvis du har det ligesom jeg, kan du jo bare gange dejen op.

Her har jeg skrevet opskriften så den passer til 5-6 små pizzaer eller én stor bageplade fuld. Så har du noget at arbejde ud fra. Jeg har brugt fuldkorns emmermel og speltmel. Jeg synes at de gamle danske kornsorter er skønne at arbejde med. De smager mere aromatiskt og indeholder lidt andre næringsstoffer end alm. hvedemel. De gamle sorter er ikke forædlede på samme måde som hveden er blevet gennem tiderne. Nogle mennesker kan mærke at de har det bedre når de spiser brød af de gamle ikke forædlede kornsorter end hvis de spiser hvedebrød. Eller de foretrækker de gamle kornsorter pga. den mere fyldige og aromatiske smag.

Til 5-6 små pizzaer eller 1 stor:

3 1/2 dl vand

Hvis du har en surdej er det super lækkert at tilsætte et par spsk. af det, men det kan sagtens undlades

5 g gær

1  tsk uraffineret salt ( urtesalt)

1 tsk uraffineret sukker el. anden sødning

1 spsk olivenolie

300 g fuldkorns emmermel (andet fuldkornsmel kan bruges i stedet)

ca 150 g fint speltmel (det varierer fra gang til gang. Dejen skal kunne æltes uden at klistre for meget på fingrene eller i røreskålen skal den slippe skålen)

Rør gæren ( og evt. surdej) ud i vandet. Tilsæt emmermelet. Rør grundigt. Tilsæt nu salt, sukker og olie. Rør atter grundigt. Nu tilsættes det sidste af melet mens der æltes. Det en god idé at ælte dejen grundigt i min. 5 min., lade den hvile lidt og derefter ælte grundigt igen i ca. 5 min. Læg et klæde over dejskålen og lad den hæve lidt køligt natten over, evt. i køleskab. Tag den ud på køkkenbordet et par timer før den skal bruges, så hæveprocessen kan komme ordentligt i gang.

Når dejen er hævet godt er den klar til at rulle ud. Lav nu enten 5 – 6 små klumper af dejen og rul dem ud på et meldrysset bord. Læg dem derefter på en bageplade med bagepapir.

Tomatfyld:

70 g. koncentreret tomatpúré

1 tsk. olivenolie

1/3 tsk. Sambal Oelek

1 spsk. tørret oregano

2 fed hvidløg (presset)

1/2 tsk. uraffineret salt

Pil hvidløget og pres det med en hvidløgspresser. Kom tomatpuréen i en skål. Tilsæt olivenolie, Sambal Oelek, oregano, salt, presset hvidløg og evt. friskkværnet peber. Rør det grundigt sammen. Smør pastaen på bunden /bundene.

Jordbær, cherrytomater og andet fyld:

300 g. friske jordbær

200 g. cherrytomater eller Datterinotomater

1-2 chilier

1 spsk. olivenolie

3 spsk. ahornsirup

1 sps. balsamico eddike

uraffineret salt

friskkværnet peber

Skyl jordbær og cherrytomater. Fjern stilken fra dem. Skær jordbærrene i kvarte og tometerne i halve. Rens chilierne for kerner og skær dem i bitte små stykker. Rør ahornsirup, olivenolie, balsamico, chili, salt og peber sammen og smag til. Fordel nu først jordbær og cherrytomeater over de ubagte bunde med tomatpastaen. Derefter fordeles den sur, søde, stærke og salte blanding ud over pizzaen el. pizzaerne.

Bag dem ved 200 gr. varmluft til de er bagt færdige. Det tager ca. 15 min. Hold selv øje og giv dem den tid du synes de skal have. Ovne er meget forskellige.

Friske krydderurter:

Frisk basilikum

Blomster fra frisk koriander

Når pizzaerne er færdige kan du toppe dem med frisk basilikum. Det giver et skønt modspil smagsmæssigt. Jeg toppede også med de fineste hvide blomster fra frisk koriander. Det var rigtig lækkert. Hvis du også har tilgang til det kan det anbefales.

Pizzaen kunne også serveres med noget Nicecream lavet af frosne bananer og en smule frosne jordbær. Vi spiste dem som de var. Uhmmmm!!!!

Rigtig god fornøjelse!!!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar