Gylden gazpacho

Når den skønne sommervarme kalder på kølige spiser, sker der, at der kommer noget dejligt ud af det.

På min eftermiddagsgåtur med hunden, arbejdede min lettere maniske madhjerne med hvad aftensmaden skulle bestå af. At det skulle være noget koldt, var jeg ikke i tvivl om. Og så kunne jeg godt tænke mig at lave noget med gurkemeje. Den ene skulder er ikke på toppen, så jeg tænker i antiinflammatorisk mad. Og så elsker jeg farverig mad. At naturens egne råvarer naturligvis.

Jeg vidste at vi havde en del frisk gurkemeje. Der lå noget vandmelon i køleskabet, der trængte til at blive spist, en gul peber, noget æble og noget løg. Disse råvarer ville jeg se om jeg kunne lave en dejlig kold sommersuppe med.

Her får du så resultatet af det min hjerne var beskæftiget med på min eftermiddagstur.

Suppen blev serveret sammen med noget brød, der var skåret i helt tynde skiver, penslet med olivenolie og drysset let med salt og derefter ristet i ovnen. Ristet rugbrød smager også fantastisk til sådan en slags suppe.

Den blev serveret i glas og toppet med brøndkarse, appelsintagetes, friskkværnet peber og chiliflager.

En smuk, gylden gazpacho på en fantastisk sommerdag.

Ingredienser:

Til 4 personer som forret

850 g. vandmelon (vægt uden skræl)

250 g. æble

2 gule pebre

100 g. løg

50 g. frisk gurkemeje ( renset vægt)

40 g. mandler ( gerne iblødsatte )

4 spsk. olivenolie

4-6 spsk. hvid balsamico eller anden god lys frugteddike

uraffineret salt (smag selv til)

friskkværnet peber (smag selv til)

chiliflager eller frisk chili (smag selv til)

Fremgangsmåde:

Skær skrællen af vandmelonen, skær den i mindre stykker. Rens æblet for kernehus, men behold skrællen på. Skær det i mindre stykker. Rens de gule pebre og fjern kerner og stilk. Skær i mindre stykker. Fjern skallen på løget og skær det i mindre stykker. Skræl eller skrub gurkemejerødderne. Kom alle grønsager og al frugt og mandlerne i en blender. Tilsæt nu balsamico, olivenolie, uraffineret salt, friskkværnet peber og chili. Blend suppen grundigt, til den er helt cremet og glat.

Nu skal du tilsmage. Da der er stor forskel på bla. sødmen i melonen og æblerne er det forskelligt, hvor meget eddike der skal tilsættes. Brug derfor lidt tid på at finjustere smagen med eddiken, salt, peber og chili.

For at få den fulde antiinflammatoriske effekt af gurkemejen, skal der tilsættes godt med peber. Jeg foreslår altid at bruge friskkværnet peber, da det smager langt mere aromatisk end stødt peber fra en dåse.

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar