Madbrød med gulerod, rødløg og bønner

Jeg har lige været ved at færdiggøre nogle rapporter til daginstitutioner. Rapporterne har fokus på at inspirere til, hvordan man kan få mere plantebaseret mad ind i måltiderne. De har fokus på bæredygtighed og fokus på de forskellige aspekter, der er i forhold til at børnene spiser den mad der bliver serveret.

Denne opskrift er udviklet som en idé til et formiddags- eller eftermiddagsmåltid. I stedet for bare at få brød, får børnene her både brød, en smule grønsager og lidt protein fra bønnerne. Og så er det nemt at lave for den køkkenansvarlige. Der behøver ikke at komme noget ekstra smørelse på brødet. Når det er lavet skal det bare skæres i firkanter og serveres som det er.

Nu har jeg valgt at skære rødløgene i grove stykker i denne opskrift. Det ville jeg nok ikke gøre, hvis brødet var til små børn. I stedet for ville jeg hakke løgene fint først. Man kunne feks. også komme en form for pesto under bønnerne og der kunne evt. toppes med nogle andre grønsager eller der kunne kommes mere grønt i selve dejen.

Her er opskriften med rødløg og kidneybønner.

Ingredienser:

2 1/2 dl. kogende vand

200 g. knækkede spelt kerner (der kan også anvendes knækket rug )

5 g. gær

5 dl. vand.

1 spsk. uraffineret salt

1 spsk. olivenolie til dejen + 3 spsk. til at blande med bønnerne som skal ovenpå dejen)

1 spsk. maltmel

250 g. revet gulerod

700 g. fint speltmel

400 g. kidney bønner (kogte)

2 rødløg

6 fed hvidløg

nogle kviste frisk rosmarin el. 1-2 spsk. tørret rosmarin

Fremgangsmåde:

Sæt de knækkede kerner i blød i 2 1/2 dl. kogende vand og lad det stå i et par timer. Rens gulerødderne og riv dem groft. Kom 5 dl. vand i en røreskål el. i et bagefad. Opløs gæren i vandet. Tilsæt nu blandingen af vand og knækkede speltkerner. Rør det hel grundigt sammen. Tilsæt nu olie, salt, revet gulerod, maltmel og noget af speltmelet. Rør eller ælt grundigt. Tilsæt lidt efter lidt det sidste af melet. Rør elle ælt grundigt i nogle minutter. (Det bedste er at bruge en røremaskine og på denne måde at få æltet dejen grundigt og længe. Du kan dog sagtens ælte dejen i hånden i stedet for.) Dæk dejen til og lad den hæve ved køleskabstemperatur i ca. 20 timer. Tag nu dejen ud af køleskabet og sæt den ved stuetemperatur. Nu begynder dejen stille og roligt at hæve. Lad den stå ved stuetemperatur i 2-3 timer.

Beklæd en dyb bageplade med bagepapir. Fordel dejen i bagepladen. Rens rødløgene og skær dem i lidt grove både. Rens hvidløgsfeddene og pres dem. Rør nu de 3 spsk. olivenolie sammen med det pressede hvidløg og lidt uraffineret salt. Bland olie og hvidløg med de kogte bønner. Brug gerne en gaffel til at mose bønnerne groft, så de bliver blandet godt med olie/hvidløg. Fordel nu rødløgsbådene over dejen. Derefter fordeles bønne/olie/hvidløgs blandingen over dejen. Pres nu både rødløg og bønneblandingen let ned i dejen. Slut af med drysse en smule salt og peber på.

Tænd nu ovnen på 200 gr. varmluft og lad brødet efterhæve i ca. 1/2 time. Nu bages det i ca. 45 min. til overfladen er gylden og brødet har en kernetemperatur på 98 gr.

 

Rigtig god fornøjelse!!!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Madbrød med gulerod, rødløg og bønner

  1. Hej
    Tak for opskrifter 🙂 Altid godt med ny inspiration.
    Hvem har du lavet rapporter til?
    Altid inspirerende opskrifter og skønne billeder 🙂

Skriv et svar