Plantebaseret Julesauce

Det at lave brun sauce er absolut ikke min stærke side. Alligevel har jeg valgt at dele denne plantebaserede Julesauce. Vi er to i vores familie der spiser plantebaseret. Og vi vil gerne have noget der minder lidt om den traditionelle Julemiddag. Saucen er der sikkert mange andre der gerne vil have inspiration til, lige her op til Jul. Derfor vælger jeg at dele den nu. Du kan lige nå at teste den, så du ved hvordan den smager inden selve Juleaften. Saucen er godkendt i min familie. Også fra en der spiser kød. Jeg serverer den Juleaften, til min datter og mig.

Saucen her er ikke jævnet med noget. Det er grønsagerne der giver den cremede konsistens. Du skal have en blender for at kunne lave den, da den skal blendes helt glat, for at få den rigtige konsistens.

En brun sauce skal man kæle om, for at få den rette smagssammensætning. Derfor indeholder den mange komponenter. Det meste er dog noget som de fleste har i køkkenet. Jeg håber at du kan lide det resultat, som jeg er kommet frem til.

Ingredienser: (til 3 personer)

70 g. rødløg (renset vægt)

70 g. sød kartoffel (renset vægt)

70 g. portobello (renset vægt)

1 fed hvidløg

2 spsk. olivenolie

2 spsk. tamari (soya sauce)

2 dl. bouillon

1 spsk. appelsinsaft

1 tsk. tomatkoncentrat

1 tsk. ahornsirup el. kokossukker

1 tsk. sød paprika

1/3 tsk. timian

En smule uraffineret salt

En smule friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Rens rødløget og skær det i mindre tern.(husk at grønsagernes vægt, er vægten efter de er rensede) Rens eller skræl den søde kartoffel og skær den i mindre tern. Rens svampene og skær dem i mindre stykker. Rens hvidløget og skær det i skiver.  Varm olivenolien op i en lille gryde. Tilsæt paprika, timian, rødløg og hvidløg. Svits til løgene bliver blanke og let gennemsigtige. Tilsæt nu sød kartoffel og svampestykkerne. Svits yderligere til svampene har afgivet væske. Det tager et par minutter. Tilsæt nu tomatkoncentrat og tamari. Rør i blandingen.  Nu tilsættes bouillonen. Lad blandingen simre til grønsagerne er helt møre. Nu blendes hele blandingen grundigt, til saucen er helt glat. Kom nu appelsinsaft i. Hvis saucen mangler salt og peber er det nu du skal justere smagen. Du kan også smage til med lidt ekstra tamari i stedet for salt. Tamari tilføjer både salt, umami og lidt brun farve. Hvis du synes saucen er for tyk, kan du tilføre lidt ekstra bouillon.

Rigtig god fornøjelse!!!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar