Æblerelish med rødløg, ingefær og chili

Når haven bugner af æbler der smager vildt godt, men som ikke har nogen særlig lang holdbarhed, er det med at finde på måder at bruge dem på, så der ikke går alt for mange til spilde. Det gamle ananasæbletræ i vores have bærer som regel rigtig mange æbler. I år er de rigtig fine. Det svinger lidt fra år til år. Sidste år var det lige ved at flække i to dele pga. at der var vildt mange æbler på. I år er det lidt mere normalt med antallet af æbler.

Jeg plejer at lave æblesaft og fryse ned, at tørre nogle til æblechips, at lave æblegrød/kompot til fryseren, at lave æblechutney osv. osv. I år har jeg så prøvet noget nyt. Bla. denne æblerelish. Elsker ting der er syltede. Denne relish ingen undtagelse. Jeg ved faktisk ikke helt hvor lang tid den kan holde. Jeg sørger altid for at skolde de glas jeg bruger, men jeg bruger ikke konserveringsmidler. Så derfor laver jeg bare mindre portioner, som jeg ved vi kan nå at spise.

Denne relish kan bruges til mage ting. Her på billedet har jeg brugt den som topping på en hotdog. Brug den evt. i en burger. Brug den som tilbehør til den varme mad. Sammen med bagte kartofler el. andre bagte rodfrugter. Sammen med bønne og grønsagspostejer eller vegebøffer.

Ingredienser:

300 g æbler ( renset vægt, med skræl men uden kernehus )

300 g rødløg (renset vægt )

2 spsk olivenolie

1/2 dl balsamico

25-40 g kokossukker (det svinger lidt med mængden, alt efter hvilke æbler der bruges )

2 spsk fintrevet frisk ingefær

1 chili el. 1/2 tsk Sambal Oelek

1 1/2 tsk uraffineret salt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Skyl og rens æblerne for kernehus, stilk og evt. stød og pletter. Skær æblerne i små tern. Rens rødløgene og skær dem i samme størrelse tern. Skræl et stykke frisk ingefær og riv det fint. Rens en chili for kerner og stilk og skær den i meget små tern. Kom nu olivenolien i en tykbundet gryde og varm det op. Start med at svitse rødløgsternene, til de er blevet blanke. Tilsæt nu æbleternene og rør i blandingen, mens der svitses videre i et par minutter. Tilsæt nu balsamico, kokossukker, revet ingefær, chili, salt og friskkværnet peber. Lad blandingen simre i nogle minutter. Smag selv blandingen til. Kom relishen på skoldede glas og sæt tætsluttende låg på efterfølgende. Opbevar på køl.

 

Rigtig god fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar