Kartoffel porre suppe med friske krydderurter

Kartoffel porresuppe er en meget simpel og lækker grønsagssuppe. En af de supper som man lynhurtigt lige kan lave. Vi elsker den allesammen her i huset og får den oftest om efteråret. Jeg tilsætter altid nogle friske krydderurter til suppen. Enten vilde planter eller de krydderurter vi selv har i haven. Frisk krydderurter er et super sundt supplement til al mad. De friske krydderurter indeholder en masse vitaminer, mineraler og sekundærstoffer. De tilfører maden masser af smag og er medvirkende til at man ikke behøver at salte maden så meget.

På billedet er suppen serveret med nogle små fladbrød.

(Til 4 personer, som hovedret )

Ingredienser:

800 g kartofler (helst en kartoffelsort der ikke koger så nemt ud)

2 porrer i mellem størrelse (Brug det meste af den grønne top også)

3 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

1 tsk revet muskatnød

2 store håndfulde hakket løvstikke, esdragon og  lidt fennikeltop.

1,4 l. grønsagsouillon (Vælg en bouillon uden smagsforstærker)

1,5 dl soya cuisine (el. anden plantefløde)

uraffineret salt eller urtesalt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

 Rens porrerne for jord og skær dem i skiver på skrå. Brug endelig den grønne top også. Skær kun det fra der er visnet og ikke ser friskt ud. Skrub kartoflerne grundigt og skær dem i mundrette stykker. (Hvis skrællen på kartoflerne er for grov, er det en god idé at skrælle dem.) Rens hvidløgsfeddene og skær dem i skiver. Skyl de friske krydderurter og fjern de groveste stængler. Hak nu de friske krydderurter fint.

Varm olivenolien forsigtigt op i bunden af en gryde. Tilsæt nu de skiveskårede porrer og de hakkede hvidløgsfed og svits i et par minutter. Tilsæt nu kartoflerne og rør det hele godt sammen, mens grønsagerne svitses i et par minutter. Kog nu 1,4 l. vand og rør bouillon og vand sammen. Tilsæt bouillonnen til de svitsede porrer, hvidløg og kartofler. Tilsæt revet muskatnød. Lad suppen koge til kartoflerne er kogt møre. Tilsæt nu de hakkede friske krydderurter og sojafløden. Den skal helst ikke koge, da den får suppen til at skille. Det ser ikke så delikat ud, men påvirker ikke smagen. Smag suppen til med uraffineret salt/urtesalt og friskkværnet peber.

Topping: 

Der er flere forskellige krydderurter der passer til en kartoffelsuppe. På billedet her er suppen toppet med løvstikke, oregano, tørret chili og tallerkensmækkerblade og blomster.

En anden klassisk topping der vil passe rigtig godt til denne suppe er Cremolata:

Cremolata.

Ingredienser:

 1 bdt. Persille (både kruspersille og bredbladet persille kan bruges)

1 citron ( revet skal af )

3 fed hvidløg

Fremgangsmåde:

 Skyl persillen og fjern de groveste stængler. Hak persillen fint. Rens hvidløgs feddene og pres dem i en hvidløgspresser. Skyl citronen på overfladen og tør den. Riv den nu fint. Bland nu det hakkede persille, det pressede hvidløg og citronskallen. Servér suppen med et drys cremolata på toppen.

Servér evt.suppen med cremolata og brød eller croutonner til.

 

Rigtig god fornøjelse!

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar