Butterdejspakker med svampe, valnødder og linser

Disse portionsanrettede butterdejspakker skal min datter og jeg have til Juleaftensmenuen i år. Sidste år fik vi den samme fars blot serveret som postej. Farsen indeholder bl.a. svampe, valnødder, belugalinser, porrer, knoldselleri, æbler og timian.

Nu har jeg prøvet lidt forskelligt for at finde frem til lige det vi har lyst til. Vi var begge vilde med postejen sidste år, men vi synes det er lidt mere festligt at servere det som små portionsanrettede pakker. (Hvis du som jeg er vild med svesker kan du med fordel tilsætte en skefuld sveskemos i en fordybning oven på farsen inden du lukker butterdejspakkerne.)

Ingredienser: (Til 10 pakker 4 personer)

200 g. markchampignon

200 g. knoldselleri

175 g. porrer

3 fed hvidløg

150 g. revet æble (syrligt madæble, gerne belle de boskop)

250 g. kogte belugalinser el. De puy linser.

250 ml. havre- el. anden plantefløde

100 g. valnødder

2 spsk. olivenolie

2 spsk tamari

50 g. groft brød

1 dl. bouillon

1 tsk loppefrøskaller

3 tsk. citrontimian el. alm. timian

uraffineret salt (smag selv til)

friskkværnet peber (smag selv til)

2 pakker vegetabilsk butterdej (Du skal kun bruge 1 1/2 pakke)

Frremgangsmåde:

Tø butterdejen op hvis den er frosset. Hvis den er på køl tager du den bare ud lidt før du skal bruge den.

Skær brødet i små tern eller bræk det i små stykker. Hæld den kogende bouillon og soyafløden over brødternene og lad det stå og bløde op mens linserne koger.

Kog 1,25 dl. de puy linser i 2  1/2 dl. vand + lidt salt og to laurbærblade i ca. 25 min. (Du kan også koge en større portion, så har du feks. til en fyldig salat en anden dag. Husk at fjerne laurbladene inden du blander linserne i postejen. Hvis der er overskydende væske i de kogte linser, skal de afdryppes i en sigte inden de tilsættes farsen. Mængden passer med det der er i en dåse kogte linser, så du kan sagtens bruge en dåse kogte linser i stedet for selv at koge dem. I så fald skal de afdryppes i en sigte først.

Rens knoldsellerien og riv den. Rens porrerne og skær dem først i tynde skiver og hak dem derefter. Rens hvidløgsfeddene og hak dem fint. Rens svampene og hak dem mellemgroft. Skyl og riv æblet groft. Behold skrællen på.

Hak valnødderne groft.

Kom olivenolien i en gryde og varm det op. Nu tilsættes de hakkede porrer + hvidløg og svitses i et par minutter. Tilsæt nu de revne knoldselleri, de hakkede svampe og det revne æble. Svits i et par minutter. Tilsæt nu de kogte linser, det opblødte brød, de hakkede valnødder, tamari, loppefrøskaller, citrontimian/timian, uraffineret salt og peber. Rør det hele grundigt sammen og smag til. Svits i et par minutter. Smag nu farsen grundigt til og lad den køle af inden du laver butterdejspakkerne.

Èn rulle butterdej passer til 6 butterdejspakker. Farsen her passer til ca. 10 pakker. Derfor skal du bruge to pakker. Skær butterdejen i 6 lige store stykker. Placér farsen midt på butterdejen, så der er nok dej til at svøbe omkring farsen. Gør det som du selv synes. Jeg har prøvet flere forskellige måder. F.eks. at samle alle hjørnerne, så det bliver lidt som en konvolut. Så presses alle samlingerne sammen.

Du kan også bare folde enderne ind over farsen og derefter lægge dejen op på begge langsider så pakken lukkes. Derefter vendes den om.

Pensel til sidst pakkerne med en blanding af smeltet Smørbar og usødet sojadrik. Til sidst drysses salt og friskkværnet peber ovenpå og pakkerne bages i ovnen ved 175 gr. varmluft i ca. 30 min. til de er gyldne.

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar