Crackers af spirede korn - Plantebaseret / vegansk opskrift - Mad med glød

Crackers af spirede korn

Ideen og fremgangsmåden til disse crackers, fik jeg for nogle år siden på en fermenteringsworkshop. De er let saltede og sprøde og kan bruges som alternativ til andre slags kiks eller crackers.

Og så er de lavet af spiret korn. Det er super smart for i det øjeblik kornet begynder at spire bliver det i princippet til en plante i stedet for et korn. Så er det vækket til live og begyndt at vokse sig til en plante.

Når man spirer korn, bliver tilgængeligheden af de mineraler der er i dem større. Det samme sker hvis man langtidshæver brød. Det sker fordi fytase,(som er et enzym, der er i kornene) spalter fytin, (som binder mineralerne), så mineralerne nemmere kan optages. Denne proces sker også under en langtidshævning. Det er bla derfor det er så godt at langtidshæve dejen til det daglige brød. Både rugbrød og brød af hvede, spelt og andre korntyper. De aromastoffer der er i kornene, kommer også mere frem, når man langtidshæver dej.

Denne opskrift er til 16 crackers:

2 dl rug eller spelt (jeg har kun lavet dem med disse korn indtil videre, men man kan garanteret godt lave dem med andre kornsorter)

ca. 3/4 dl vand

1/2 tsk uraffineret salt

Skyl kernerne grundigt i en sigte. Sæt dem i blød natten over, i rent vand. Om morgenen hældes vandet fra og de skylles atter. Sæt evt. et stykke klæde over og sæt det fast med en elastik eller lignende. Skyl nu kornene ca. 3 gange dagligt. Sørg for at alt vand løber fra inden glasset vendes om igen. Efter 3-5 dage er kornene begyndt at spire og er nu klar til at bruge.

Nu blendes de spirede korn med lidt vand og salt. Kør det til kernerne er godt blendede. Jeg bruger en foodprocessor. Det skal være som en grov grød. Beklæd en bageplade med bagepapir. Tag nu en spiseske og fordel ca. 16 klatter på bagepapiret. Tryk dem forsigtigt flade og bag dem ved 150 gr. varmluft i ca. 40 min. De skal være sprøde og knasende. Tag dem af bagepapiret og lad dem køle af på en rist.

Brug dem som en slags chips eller spis dem med dit yndlingspålæg. På billedet er de serveret med et smørepålæg lavet af cashewnødder, ramsløg og purløg. Toppet med surkål, lucernespirer og røde radissespirer. Der er opskrift på både smørepålægget og surkål på bloggen.

God fornøjelse, hvis du kaster dig ud i projektet!!!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar