Mexicansk gryderet med guacomole

Jeg har aldrig været i Mexico. Så jeg har aldrig smagt den originale mexicanske mad. Men de gange jeg enten har fået serveret Mexicansk inspireret mad eller selv har lavet det, har jeg været solgt. Og jeg tænker hver gang at det må jeg lave noget oftere. I dag kom det så over mig igen – Heldigvis! – For hvor er det bare lækker mad. Og det var de andre i familien helt enige med mig om.

Både mand og datter ville rigtig gerne have hvide ris – til en afveksling. Så det fik vi. Og de smager altså også bare lækkert. Så må kostvejlederen i mig lige træde et skridt tilbage. For hvis hun skulle bestemme skulle det have været brune ris.

Hele måltidet bestod af den Mexicanske gryderet, basmatiris, guacomole og sprøde tortillatrekanter.(Normalt ville man nok servere tortillachips til) Og det var bare godt. Jeg serverede det med bredbladet persille på toppen og det var også lækkert. MEN det ville have været meget mere autentisk og lækkert med frisk koriander. (Jeg kunne bare ikke støve det op i min lokale biks. What to do?)  Hvis der er rester tilbage af gryderetten kan det bruges i pandekager eller i hvedetortillaer der gratineres med ost (vegan) på toppen. Mmmmm!!!

Ingredienser: (til 4 personer)

2 mellem rødløg

4 fed hvidløg

250 g kogte sorte bønner (svarer til 125 g tørrede sorte bønner)

1 dåse flåede hakkede tomater

200 g majs ( skåret fra en kolbe, frost eller dåse)

2 røde pebre

3 spsk olivenolie

2 tsk paprika

2 tsk stødt spidskommen

1 1/2 tsk oregano

1/2 -1 tsk Sambal Oelek ( den Økologiske version )

uraffineret salt (smag selv til)

friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde:

Sæt de sorte bønner i blød i rigeligt vand dagen før. Hæld vandet fra og skyl bønnerne grundigt. Kog dem nu i rigeligt vand til de er møre. Det tager mellem 30 og 40 minutter. Kogetiden varierer lidt alt efter hvor friske bønnerne er. Jo friskere jo kortere tid. Kog flere sorte bønner end du skal bruge til retten her og frys resten ned til en anden gang. Det er både meget billigere at koge bønnerne selv og mere bæredygtigt. Du sparer både miljøet for en dåse/plast og dig selv for eventuelle metaller eller plast i kroppen. Bare en kærlig konstatering. Ingen løftet pegefinger. Jeg gør selv begge dele. For det meste sørger jeg for at koge en stor portion af de bønner jeg bruger og så fryser jeg dem ned i mindre portioner. Hvis ikke jeg har i fryseren eller kan nå at koge selv, bruger jeg dem fra brik/dåse. (Nok om det)

Rens løgene og skær dem i halve og derefter i tynde strimler på langs. Rens hvidløgene og skær dem i skiver. Rens de røde pebre og skær dem i små tern.

Varm nu olien op i en tykbundet gryde. (Jeg bruger en jerngryde.) Tilsæt paprika, stødt spidskommen, rødløg og hvidløg. Svits til rødløgene bliver bløde. Tilsæt nu rød peber i tern. Svits atter et par minutter. Tilsæt nu oregano, Sambal Oelek, uraffineret salt og friskkværnet peber, flåede og hakkede tomater, de kogte sorte bønner og majs. Lad nu retten simre i et par minutter og smag den til med salt, peber og Sambal Oelek.

Guacomole:

Det er lidt forskelligt hvordan jeg laver Guacomole. Sommetider laver jeg den bare med avocado, hvidløg, chili, salt og peber. Her har jeg lavet den med avocado, cherrytomater, hvidløg, limesaft, salt og peber. Begge dele er lækkert.

Ingredienser: (til 4 personer som tilbehør) 

3 avocado

6 cherrytomater

1-2 fed hvidløg

1-2 tsk. limesaft

en smule sambal oelek eller chiliflager

uraffineret salt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Halvér avocadoerne og fjern stenene. Tag kødet ud med en ske og mos det med en gaffel i en skål. Skær cherrytomaterne i små tern. Tilsæt nu limesaft, presset hvidløg, chili, uraffineret salt og friskkværnet peber til avocadomosen. Rør forsigtigt tomat ternene i blandingen og rør det godt sammen og smag til.

Servér retten med limebåde, ris, tortillachips eller bagte hvede tortillaer i trekanter og frisk koriander.

Rigtig god fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Mexicansk gryderet med guacomole

Skriv et svar