Græsk bønnesuppe

Denne suppe er lækker, enkel og nem at lave. Den har et rimeligt højt proteinindhold, fra de hvide bønner. Den indeholder ikke så mange forskellige ingredienser, så ofte vil du have det meste af det der er i den i forvejen. Løg, hvidløg, gulerødder, flåede tomater, tomatpuré og bouillon har de fleste liggende. Så er der bønnerne. Dem kan du enten vælge selv at sætte i blød og koge elle du kan vælge at købe dem på dåse. Det billigste og mest bæredygtige er naturligvis selv at koge dem. Og når du så alligevel er i gang med at koge, er det en rigtig god idé at koge en stor portion og fryse nogle ned, så du har dem liggende i mindre portioner i fryseren og en anden gang kan springe iblødsætningstiden og kogetiden over. Det er både sundere, billigere og mere bæredygtigt. What´s not to like.

Jeg serverede suppen med et glutenfrit fladbrød og noget finthakket persille og bladselleri på toppen. Så lækkert på en kold vinterdag. Suppen kan dog sagtens nydes på en varm sommerdag også.

Ingredienser: (til 4 personer)

2 spsk olivenolie

4 fed hvidløg

150 g løg

3-4 gulerødder (mellemstørrelse)

3-4 stilke bladselleri (mellemstørrelse)

250 g hvide tørrede bønner ( både cannellinibønner, butterbeans el. alm. hvide bønner kan bruges) eller 2 dåser med ca 250 g. kogte bønner i hver

1 dåse flåede hakkede tomater

1 spsk koncentreret tomatpuré

1 l grønsagsbouillon

1 spsk sød paprika

uraffineret salt ( smag selv til )

friskkværnet peber ( smag selv til )

1 håndfuld persille

Fremgangsmåde:

Sæt bønnerne i blød i rigeligt vand dagen før du skal koge dem. Når de har suget så meget vand som de kan, det tager mellem 8-10 timer er de klar til at blive kogt. Hæld nu iblødsætningsvandet fra og skyl bønnerne. Kog nu bønnerne i rigeligt vand til de er møre. Følg anvisningen på posen. Hvis du gerne vil have at bønnerne skal smage af lidt mere kan du koge dem sammen med et løg, der er skåret i kvarte og nogle laurbærblade. Det fisker du bare op når bønnerne er færdigkogte. De kogte løg smager lækkert i en spread eller lignende. Laurbærbladene skal bare smides ud. Hæld vandet fra i en sigte når bønnerne er færdigkogte. Sæt dem til side til resten af suppen er klar.

Rens løg og hvidløg og hak løgene groft og hvidløgsfeddene fint. Skræl eller skrub gulerødderne og skær dem i små mundrette stykker. Tag nogle stilke bladselleri af bladselleribundtet og skyl dem. Skær dem derefter i små skiver. Hvis bladselleristavene er meget store, kan du med fordel skære stilken over på langs først. Varm olivenolien forsigtigt op i en passende størrelse gryde og tilsæt paprika. Lad paprikaen bruse ganske let op og tilsæt nu de hakkede løg og hvidløgsfed. Svits løg og hvidløg til de er blevet bløde og blanke i kanterne. Tilsæt nu gulerødderne og svits videre et par minutter.

Tilsæt nu de flåede hakkede tomater, koncentreret tomatpuré og bouillon. Kog suppen til alle grønsager er møre. Tilsæt nu de kogte bønner, samt bladselleristykkerne. Lad suppen simre i et par minutter. Smag nu til med uraffineret salt og friskkværnet peber.

Servér suppen med lidt hakket persille og lidt af de hakkede stykker bladselleri på toppen og et stykke godt brød til.

 

Rigtig god fornøjelse!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar