Savoykåls dolmere i tomatsauce (veganske)

Disse små fine og dekorative kålpakker er en plantebaseret version af de gamle kendte kåldolmere. Den originale ældre og traditionelle version er lavet af hvidkålsblade udenpå og hakket kød af en slags, som fyld. Som ved så mange andre retter kan man sagtens bare erstatte kødet og bruge bælgfrugter og grønsager i stedet. Her er der brugt et fyld, som består af bla. svampe, løg og linser. Dolmerne blev lagt oven i en tomatsauce og bagt i et ildfast fad.

Savoykål er ikke altid tilgængelige i dagligvarebutikkerne. Faktisk synes jeg sjældent at jeg støder på dem. De er utroligt smukke i strukturen på bladene og lidt grovere. Hvis bladen lige får et kort opkog, bliver de nemme at bruge som indpakning. Savoykålsblade er også rigtig fine at bruge som skåle til at portionsanrette en forret eller at bruge som wrap med det fyld du ønsker.

Servér evt. savoykålsdolmerne sammen med nogle bagte grønsager el. en salat og kogt korn, ris el. kartofler.

Ingredienser (til 4 personer 8 dolmere )

8 store blade fra et savoykål

2 løg

3 fed hvidløg

200 g brune champignon

250 g kogte linser (både grønne linser, de puy linser el. belugalinser kan bruges )

150 g groftrevet sød kartoffel eller alm. kartoffel

Ca. 75 g fint strimlet savoykål

2 spsk olivenolie

1 tsk paprika

1 tsk timian

1/3 tsk røget paprika

fintrevet skal af 1 citron

ca. 1 tsk uraffineret salt

friskkværnet peber

Bomuldssnor til at binde dolmerne/pakkerne sammen med.

Fremgangsmåde:

Start med at fjerne 8 af de største og fineste blade på savoykålet. Skær det nederste af den miderste grove ribbe på bladene af med et skråt snit fra begge sider, så der dannes et V. Sæt en stor gryde med vand og en smule salt til at koge. Når vandet koger blacheres bladene i ca. 30 sekunder. Sørg for at de kommer helt under vandet. Tag bladene op, læg dem på et rent viskestykke og dup dem tørre.

Rens løgene og hvidløgsfeddene og skær dem i små tern. Rens champignon og hak dem mellemgroft. Skrub den søde kartoffel og riv den groft. Snit ca. 75 g af savoykålet helt fint. Kom nu olivenolie paprika, røget paprika og timian i en gryde. Når det begynder at bruse op tilsættes løg og hvidløgsternene. Steg forsigtigt til løgene er blevet klare. Nu tilsættes de hakkede champignon. Svits nu videre til svampene har smidt det meste væske. Tilsæt nu de revne søde kartofler, det fintsnittede savoykål, de kogte, afdryppede linser, uraffineret salt og friskkværnet peber og svits videre til de søde kartofler og savoykålen er blevet møre. Smag til med salt og peber og noget af det fintrevede citronskal. Gem det sidste af citronskallen til at komme ovenpå kåldolmerne inden de skal bages i ovnen.

Del nu fyldet i 8 lige store portioner og læg det i midten af kålbladene. Fold kanterne ind over fyldet og luk pakken. Kom nu bomuldssnoren omkring og gør som når du kommer gavebånd på en pakke. Bind knuden på den side af pakken, hvor bladet er foldet ind og vend pakken om, så knuden er nederst.

Når du har lavet tomatsaucen og fordelt den i et ildfast fad, placeres pakkerne ovenpå saucen og det hele bages sammen i ovnen. ( 175 gr. varmluft i ca. 25 min. )

Tomatsauce:

Ingredienser:

2 dåser/brikker flåede hakkede tomater

3 fed hvidløg

125 g alm. løg el rødløg

1 spsk olivenolie

1 spsk kokossukker

4 laurbærblade

1 tsk sød paprika

1 tsk oregano (tørret)

1 tsk timian (tørret)

uraffineret salt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Rens og hak løg og hvidløgsfeddene fint. Varm olien op i en lille gryde og tilsæt løg, hvidløg, paprika, oregano, laurbærblade og timian. Svits til løgene bliver klare. Tilsæt nu de flåede hakkede tomater, uraffineret salt og friskkværnet peber. Lad tomatsaucen simre nogle minutter. Smag nu saucen til. Når den er klar fordeles den i et smurt ildfast fad, hvor der er plads til de 8 savoykåls dolmere/pakker. Læg nu kålpakkerne oven i saucen og bag dem i ovnen ved 175 gr. varmluft i ca. 25 min.

 

Rigtig god fornøjelse!

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar