Frisk og sprød rosenkålssalat

Jeg er vild med kålsalater. Salater der indeholder spidskål, hvidkål, rødkål, grønkål, broccoli, glaskål, blomkål, rosenkål og flowersprouts. Allesammen er de sprøde og lækre at spise. Man skal bare lige lære hvordan de tilberedes bedst. I forhold til at bruge de grovere kål som hvidkål og rødkål er et rigtig godt tip at snitte kålen så fint som muligt. Så er det blødt at få ind i munden og nemt at tygge. Det synes jeg ihvertfald. Der vil sikkert være nogle der foretrækker at der er mere bid i kålen og dermed godt kan lide grovere stykker. Grønkål kan jeg for det meste rigtig godt lide lige bliver lynstegt på en pande før jeg bruger det i salater. Men du kan også lige massere kålbladene før du bruger dem i salater, så bliver de også lidt blødere at spise. Vi har alle forskellig smag, så find ud af hvordan du bedst kan lide det.

Kål er noget af det sundeste du kan spise. Kål indeholder masser af gode fibre, der er gode for fordøjelsen. Og de fibre der er i kålen er med til at fodre de gode tarmbakterier, så de er med til at holde tarmfloraen sund. Ud over det indeholder kål også masser af vitaminer og mineraler. Så spis endelig masser af kål i dine salater, i dine sammenkogte retter, den ovnbagte mad og i dine smoothies og safter.

I denne salat har jeg brugt de små fine, lysegrønne og milde rosenkålshoveder. Kål og æbler sammen er et rigtig godt match smagsmæssigt, så derfor har jeg brugt groft revet æble i denne salat. For at tilføre noget sødme er der tilsat nogle bløde dadler og for at tilføre salt, noget fedtstof og lidt mere knas har jeg tilsat ristede solsikkekerner med en smule olie og salt.

Salaten serveres med en sennepsdressing som er et rigtig godt match med kål og æbler.

Ingredienser: (Til 4 personer som tilbehør)

350 g rosenkål

1 stort el. 2 små æbler ( gerne madæbler som Belle de boskob)

5-6 grønkålsblade (gerne blandede grønne og lilla grønkål)+ en smule olivenolie+ salt +friskkværnet peber

75 g bløde dadler (gerne Medjoul)

1 1/2 dl solsikkekerner + 1 tsk. olivenolie+ 1 kn.sp. salt

Fremgangsmåde:

Rens rosenkålshovederne for grimme blade. Snit rosenkålen så fint som muligt. Det gøres nemmest på en foodprocessor med snittefunktion. Ikke på den store kniv der sidder i bunden af foodprocessoren men på de skiver der følger med til maskinen som kan snitte. Skyl æblerne, halvèr dem og fjern kernehus, stilk og blomst. Behold skrællen på. Riv dem groft. Skyl grønkålsbladene og fjern de grove ribber. Pluk kålen i mundrette stykker. Lynsteg grønkålsstykkerne i en smule olivenolie, på en pande. Krydder med en smule salt og friskkværnet peber. Fjern stenene fra dadlerne, halver dem og skær i små stykker. Rist solsikkekernerne på en tør pande. Når de er blevet let gyldne, tages panden fra blusset og der hældes en lille smule over de varme ristede kerner og drysses en smule salt over dem.

Bland nu de fintsnittede rosenkål med æbler, grønkål, dadler og solsikkekerner. Anret salaten på et fad. Servér dressingen ved siden af, så man selv kan dosere.

Dressing:

3 spsk olivenolie

1 spsk citronsaft

1 spsk ahornsirup

1 tsk dijonsennep

uraffineret salt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Kom alle ingredienser i en lille skål og rør dem grundigt sammen. Smag til.

 

Rigtig god fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar