Tunfri salat

Denne tunfri salat kan selv små børn og gravide spise uden at få tungmetaller, specielt kviksølv, indenbords. Og så kan de alligevel få en salat der minder om tunsalat. Ja det kan alle andre naturligvis også. Men lige præcis de helt små børn under 3 år samt gravide, anbefales nemlig fra Fødevarestyrelsen side, ikke at spise tun pga. det høje indhold af tungmetaller.

Det der afløser selve tunen er i denne salat er Plantestykker fra Plant Mate. De er lavet af økologiske ærter og hestebønner og lidt salt. Intet andet. Det er et tørprodukt der skal blødes op i væske før man spiser det. Disse plantestykker har en textur der minder en smule om fiskekød når de er udblødte og de har fået en omgang med elmixeren for at rive stykkerne lidt op i kanterne.

Plant Mate er et forholdsvis nyt dansk produkt, som kan købes i en del forskellige dagligvarebutikker. Det kan bl.a. købes i COOP butikkerne, Føtex, Bilka og Meny. Det fås i 4 forskellige varianter. Her har jeg brugt den slags der hedder Plantestykker.

Salaten er nem at lave. Når plantestykkerne er opblødte og de er blevet revet lidt i stykker i kanterne, skal der røres en dressing sammen som skal røres sammen med plantestykkerne.

Portionen her passer nok til 4 personer der skal spise det på brød eller i pitabrød, til en frokost.

Ingredienser:

50 g plantestykker fra Plant Mate

2 dl bouillon

1  spsk citronsaft el. æblecidereddike

1/2 dl plantemayonaise

1 lille rødløg

1 lille bdt. purløg

1 tsk pulveriseret noritang (kan undlades, men giver en smag af fisk)

1 dl majs

uraffineret salat

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Hak en plade Noritang i en elektrisk kaffemølle til det er hakket helt fint. Lav 2 dl bouillon og hæld det over plantestykkerne i en skål. Vælg en større skål da der skal bruges en elmixer i skålen når plantestykkerne er udblødte. Lad det stå i bouillonen i 10-15 min. Rør lidt i blandingen undervejs så alle stykkerne kommer i berøring med bouillonen.

Rens og hak et lille rødløg helt fint og skyl purløg og klip det helt fint.

Rør mayonnaisen sammen med citronsaft, det pulveriserede noritang, salt og peber. Stil til side.

Brug nu en elmixer ved lav hastighed, til at rive overfladen på plantestykkerne i stykker. Når de er pisket i mindre stykker og det minder lidt om tunkød der er most med en gaffel røres alle ingredienserne ( de udblødte og ‘flossede’ Plant Mate, det finthakkede rødløg, purløg, mayonnaise dressingen med pulveriseret noritang og majsene) grundigt sammen og smages til.

Servér på et stykke brød, i en sandwich eller i et pitabrød.

Rigtig god fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar