Freestyle Fatteh og Fattoush

Disse to mellemøstlige opskrifter er blandet en smule sammen. Og der er tilføjet bagte blomkål og fjernet granatæblesirup i forhold til den originale opskrift. Det lyder lidt kompliceret men er det absolut ikke. Det er sådan set bare en grøn blandet salat hvor der er tilføjet bagte blomkål der er krydret med mellemøstlige krydderier. Kogte og bagte kikærter ligeledes med mellemøstlige krydderier, en skøn frisk yoghurt/tahin dressing og fladbrød der er revet i små stykker, penslet med olivenolie, krydret med spidskommen, paprika og salt og bagt i ovnen til de er sprøde og lækre.

Alt i alt let sommer/sensommer mad, som egner sig godt til de varme og skønne dage vi har haft på det sidste.

Fattoush: (En simpel salat bestående af grøn salat, tomater, agurk og rødløg + bagt blomkål)

Ingredienser:

1 grønt krølsalat

200 g cherry el. datterino tomater

1/2 agurk

1 rødløg

300 g blomkål

Marinade til de bagte blomkålsbuketter:

2 spsk olivenolie

1/2 tsk stødt spidskommen

1/2 tsk stødt koriander

1/2 tsk stødt Ceylon kanel

uraffineret salt

friskkværnet peber

Dressing til salaten:

2 spsk olivenolie

1 spsk citronsaft

2 fed hvidløg

3 spsk hakket frisk mynte

1 tsk sumak

uraffineret salt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Skyl salatbladene grundigt og tør dem i en salatslynge el. på et rent viskestykke. Pluk salaten i mundrette stykker. Skyl cherry tomaterne, skær dem over på langs. Skyl agurken og skær den over på langs. Skær derefter i mundrette stykker. Rens rødløget og halvér det på langs. Skær de to halve rødløg i tynde skiver på langs af løget. Skær buketterne af blomkålen og bræk dem i mundrette stykker. Rør marinaden til blomkålsbuketterne sammen og bland den grundigt med blomkålsbuketterne. Læg dem derefter på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 30 min. For at spare på strømmen er det en god idé at bage både blomkål og kikærter på samme tid. Lad de bagte blomkål køle af før du blander salaten. Bland nu salatstykker, tomater, agurk og rødløg. Bland de bagte blomkål i salaten. Hvis du ved at hele salaten skal spises med det samme, kan du blande dressingen i før servering. Hvis ikke foreslår jeg at man selv hælder dressing på hver især. Salaten klasker nemlig lidt sammen og ser kedelig ud hvis den står i lang tid og dressingen er blandet i.  Kom nogle af de sprøde bagte stykker tortilla i salaten og servér resten i en skål for sig.

Fatteh:

Ingredienser:

Krydrede bagte kikærter:

250 g kogte kikærter

1 spsk olivenolie

1 tsk sød paprika

1/2 tsk stødt spidskommen

uraffineret salt

friskkværnet peber

Yoghurt/tahin dressing med frisk mynte og koriander

2 dl Soja yoghurt

2 spsk tahin

2 fed hvidløg

2 spsk citronsaft

1 tsk stødt spidskommen

4 spsk frisk finthakket koriander

3 spsk frisk finthakket persille

Uraffineret salt

friskkværnet peber

Sprøde stykker tortilla/fladbrød

3 tortilla fladbrød (Jeg brugte Änglamarks Hvedetortillaer)

2 spsk olivenolie

1/2 tsk stødt spidskommen

1/2 tsk paprika

en smule uraffineret salt

Fremgangsmåde:

Hæld vandet fra de kogte kikærter og lad dem dryppe godt af. Rør olivenolien sammen med paprika, stødt spidskommen, salt og peber. Bland olie og krydderier med de kogte kikærter og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag ved 175 grader varmluft i ca. 30 min. For at spare strøm er det en god idé at bage blomkål og kikærter på samme tid. Det kan godt være på samme bageplade.

Skyl den frisk koriander og den friske mynte. Tag de grove stilke af og hak bladene fint. Rens hvidløgsfeddene og pres dem igennem en hvidløgspresser. Rør yoghurt, tahin, de pressede hvidløg, citronsaft, salt og peber grundigt sammen. Bland de hakkede friske krydderurter i yoghurtblandingen og smag til.

Riv tortillaerne i mundrette stykker og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. De kan lige være på én bageplade. Rør olivenolien sammen med spidskommen, paprika og salt. Pensel olieblandingen på begge sider af tortillastykkerne. Bag dem i ovnen i 5-8 min. ved 175 grader varmluft. Gør det gerne samtidig med at du bager blomkål og kikærter i ovnen, for at spare på strømmen.

Anretning:

Servér den blandede salat med nogle af de bagte tortillastykker. Læg noget af yoghurt/tahin dressingen ved siden af salaten og læg de bagte kikærter oveni. Dyp evt. de sprøde tortillastykker i yoghurtdressingen.

 

Rigtig god fornøjelse!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar