Speltboller m/ rugbrødsrester og brændenælde - Mad med glød

Speltboller m/ rugbrødsrester og brændenælde

Jeg kan rigtig godt lide at få brugt madrester på en eller anden måde. Vi er jo så heldige at have høns, som spiser nogle af vores madrester. De kan dog ikke spise alt. I disse boller har jeg bla brugt noget kedeligt, tørt rugbrød. Og så har jeg også tilsat noget brændenælde. Brændenælder er utrolig rig på mineraler og vitaminer, så det er en god måde at berige maden på. Jeg har brugt tørrede brændenælder, som kan købes i helsekostbutikker. Friske kan også bruges. I så fald ville jeg blanchere dem først. Her følger opskriften på bollerne:

200 g knækket spelt

150 g rugbrødsrester

5 dl kogende vand

Det kogende vand hældes over de knækkede speltkerner og rugbrødet. Lad det stå og bløde op og køle af i en times tid.

1 l vand

20 g gær

1 1/2 spsk uraffineret salt

75 g birkes

1 dl tørret brændenælde( eller 2 dl friske brændenældetopskud)

300 g groft speltmel

ca 1 1/2 kg fint speltmel

Udblød gæren i 1 l. koldt vand. Tilsæt nu de udblødte kerner, rugbrød + de 5 dl vand. Tilsæt birkes, brændenælde, groft speltmel og noget af det sigtede speltmel. Jeg har en røremaskine, så jeg tilsætter melet lidt efter lidt. Salt skal først tilsættes sidst i forløbet, da salt kan ødelægge gærens effekt, hvis det tilsættes i vandet sammen med gæren. Så vent med at tilsætte det. Lad maskinen køre i ca 5 min efter det sidste mel er tilsat. Da dej arter sig forskelligt fra gang til gang, handler det rigtig meget om erfaring.man lærer efterhånden at mærke hvor meget mel der skal tilsættes, for at brødet eller bollerne bliver som man gerne vil have dem. Al øvelse gør mester. Som en grundregel, kan man sige at det er bedre med for lidt mel, end for meget. Dejen er lidt sværere at arbejde med når den er klistret, men brødet bliver langt mere lækkert og svampet i krummen.

Nu stilles dejen til hævning, et køligt sted, natten over. I køleskab eller evt udenfor, hvis temperaturen er omkring 5-10 grader. Dejen tages ind i stuetemperatur et par timer før den skal formes til boller eller brød.

Når dejen er vågnet, ( hævet yderligere op) formes den til boller eller brød. Bollerne plejer jeg at forme med våde hænder, hvorefter jeg vender dem i en blanding af birkes, sort og alm. sesamfrø. Efter det hæver de igen i ca 1/2 time. Nu bages bollerne i ca 25 min. Brødene bages i 40-45 min ved 200 gr varmluft, til kernetemperaturen er 98 gr. Ud af denne portion blev der 12 boller og 2 brød. Så er der brød til en uge. Noget af det fryses ned.

Go fornøjelse!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar