Speltboller med knækket rug, rabarber, æble og hasselnødder - Mad med glød

Speltboller med knækket rug, rabarber, æble og hasselnødder

Disse boller er rigtig dejlige med ost og en dejlig marmelade. Eller bare med smør, når de er friskbagte og let lune. Uhmmm. De er dejligt svampede fra de revne æbler og rabarberne. Og så har de lidt knas og bid fra de hakkede hasselnødder. Tilsætningen af anis og fennikel giver et dejligt krydderi til bollerne.

Ingredienser:

8 dl vand

15 g gær

1 1/2 spsk salt

1 kg speltmel

250 g groft speltmel

150 g knækket rug +2 dl kogende vand ( lad det stå i blød i en times tid)

100 g rabarber ( i skiver)

100 g revet æble

100 g hakkede hasselnødder

2 spsk bygmalt

1 tsk stødt fennikel

1 tsk stødt anis

Start med at hælde de 2 dl kogende vand over de knækkede rugkerner. Efter en times tid, når det er afkølet kan det tilsættes i dejen. Rør gæren ud i vandet. Tilsæt rugkerner+ vand. Tilsæt nu rabarberne, revet æble, grofthakkede hasselnødder, bygmalt, fennikel, anis og det grove speltmel. Tilsæt nu saltet. Rør dejen grundigt mens du tilsætter resten af speltmelet. Hvis du ælter i hånden skal du ælte dejen grundigt. Hvis du er så heldig at have en røremaskine, rører du ca. 5 min. Lad dejen hvile et par min. og ælt igen ca 5 min. Da dej opfører sig forskelligt fra gang til gang og da forskelligt mel opfører sig forskelligt kan man aldrig helt regne med mængderne af mel i opskrifterne. Mærk selv efter om der skal lidt mere eller lidt mindre mel i. Dejen skal slippe når du trykker fingeren let ned i den. Den skal hverken være for blød eller for fast. Nu stiller du dejen på køl til næste dag. 10 gr er den bedste temperatur at langtidshæve på. De fleste har et køleskab der er 5 gr. , så derfor er det vigtigt at dejen kommer ud et par timer før man skal formen dejen til brød eller boller.

Jeg laver mine boller på forskellige måder.

1. Jeg hælder mel på bordet og hælder noget dej ud på melet. Med en dejspartel skærer jeg nu bollerne i den størrelse jeg ønsker og løfter bollerne over på bagepapir.

2. Jeg har en skål med vand og en skål med forskellige frø. Min yndlingsblanding er: birkes, sorte sesamfrø og alm. sesamfrø. Nu dypper jeg hænderne i vand og tager en klat dej, som jeg former til en bolle. Bollen vender jeg nu i frøblandingen. Jo flere frø jo bedre, synes jeg. Og gerne på alle sider.

Nu skal bollerne efterhæve i ca 1/2 time. Bag dem i ca 25 min. ved 200 gr.

Rigtig god bagefornøjelse!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar