Jordbær, rabarbermarmelade med hyldeblomstsukker, vanille og citronskal - Mad med glød

Jordbær, rabarbermarmelade med hyldeblomstsukker, vanille og citronskal

Jeg nåede det lige, inden det var for sent. At plukke hyldeblomster, til at lave de sidste tørrede hyldeblomster til te og så til at lave hyldeblomstsukker. Jeg bruger ikke ret meget sukker i min mad, men jeg fik sådan lyst til at lave hyldeblomstsukker, så jeg også på denne måde kan gemme lidt af sommerens dejlige dufte til mørkere tider. Når jeg bruger sukker, er det altid rørsukker, helst kokossukker eller muscovadosukker. Jo mørkere sukker jo flere vitaminer og spormineraler. Og hvis jeg finder opskrifter med sukker bruger jeg altid en del mindre end der står i opskrifterne. Eller også prøver jeg at søde med forskellige tørrede frugter eller banan. Mest for at undgå de tomme kalorier der er i sukkeret. Men også fordi jeg simpelhen ikke bryder mig om at det er alt for sødt.

Jeg prøvede at lave hyldeblomstsukkeret på 2 forskellige måder.

1: Jeg blendede friske hyldeblomster minus de groveste stilke med muscovadosukker. Bredte det ud i et ildfast fad og tørrede det i ovnen ved max 50 gr. til det var tørt.

2: Jeg tørrede hyldeblomsterne minus de groveste stilke. Jeg tørrede dem i en tørremaskine, men de kan blot hænges til tørre over en snor og hænges et luftigt sted. Nu nuldrede jeg blomsterne af og blandede dem men kokossukker. Derefter blendede jeg det ganske let.

I dette opslag er det en marmelade med jordbær, rabarber, hyldeblomstsukker, vanille og citronskal, jeg har lavet. Hyldeblomsterne smager dejligt igennem, på en meget delikat måde.

Her følger opskriften:

600 g jordbær ( skåret i kvarte)

300 g rabarber ( skåret i mindre stykker) Jeg brugte jordbærrabarber.

125 g hyldeblomstsukker

Fintrevet skal af 1 citron

1/2 tsk vanillepulver

1/2 tsk agar agar (vegetabilsk geleringsmiddel lavet af rødalger) Kan købes i helsekost

Kom alle ingredienser minus agar agar i en gryde. Lad det simre forsigtigt til bær og rabarber er kogt sammen. Det tager 10-15 min. Nu tages lidt af saften fra i en lille skål og blandes med 1/2 tsk agar agar. Rør det grundigt sammen og hæld blandingen i marmeladen. Rør det hele sammen og kom marmeladen på skoldede, grundigt rengjorte glas. Jeg laver aldrig store portioner af gangen for at undgå konserveringsmiddel. I stedet fryser jeg bær og andet godt og laver mindre portioner som vi kan nå at spise inden de bliver dårlige.

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar