Glutenfrie langtidshævede trekornsboller med revet gulerod og vandkefirgryn - Glutenfri opskrift - Mad med glød

Glutenfrie langtidshævede trekornsboller med revet gulerod og vandkefirgryn

Denne opskrift kan kun bruges hvis man i forvejen brygger vandkefir eller kan få fat i vandkefirgryn fra nogen, som gør det. Jeg laver vores egen vandkefir kontinuerligt og har derfor ofte vandkefirgryn i overskud. Jeg har ofte brugt grynene i en langtidshævet spelt dej, med godt resultat. Da jeg næsten kun bager af glutenfrie kornsorter for tiden, savnede jeg en anden måde at få dejen til at hæve og syrne på. Derfor har jeg nu nogle gange brugt denne her metode til at langtidshæve det glutenfrie brød på, med et rigtig godt resultat. Jeg har før bare brugt loppefrøskaller og så ikke ladet dejen hæve før brødet skulle bages. Det er dog lidt synd, både i forhold til nemmere at kunne optage de næringsstoffer der er i melet og for at få den meget mere aromatiske syrnede smag, som kommer når man langtidshæver. De gode mælkesyrebakterier fra vandkefiren tror jeg desværre ikke man får gavn af. De bliver så vidt jeg ved ødelagt af varmeprocessen.

Her følger opskriften:

Dag 1:

4 dl vand

50 g vandkefirgryn

150 g rismel

150 g boghvedemel

Rør ingredienserne sammen i en skål og lad det stå overdækket på køkkenbordet i ca 1 døgn.

Dag 2:

Blandingen fra dag 1.

4 dl vand

3/4 dl loppefrøskaller

3 spsk olivenolie

2 tsk uraffineret salt

200 g revet gulerod el squash

200-225 g boghvedemel

150 g havremel

Til at komme ovenpå:

birkes, sesamfrø, glutenfrie havregryn eller boghvedegryn.

 

Start med at røre de 4 dl vand sammen med loppefrøskallerne. Lad det stå i 5-10 min til det er begyndt at gelere. Pisk det grundigt med et piskeris. Nu tilføjes blandingen fra dag 1. ( Jeg bruger en røremaskine, så jeg ved ikke helt hvordan dejen bliver, når man ælter den i hånden.) Rør loppefrøblandingen sammen med blandingen fra dag 1 i et minuts tid. Tilsæt nu de revne gulerødder, olivenolie, salt, havremel og boghvedemel. Lad det ælte i et par minutter.

Nu skal dejen hvile tildækket i et par timer på køkkenbordet. Gør en bageplade klar med bagepapir. Tag nu to skåle. Den ene med vand og den anden med det du har lyst til at komme ovenpå dine boller eller dit brød. Jeg brugte birkes på disse boller. Jeg bruger ofte en blanding af frø. Birkes/sesamfrø er min favorit. Glutenfrie havregryn eller boghvedegryn er jeg også glad for.

Nu dypper du først hænderne i vandet og tager en klump dej som du ruller forsigtigt og vender i frø eller gryn. Sæt derefter bollerne på bagepladen.

Ud af denne portion dej fik jeg 16 boller, et flutes og et brød på 500 gram som jeg lod efterhæve i en hævekurv.

Når bollerne/brødet er formet, skal det efterhæve i ca 1 time.

Bollerne blev bagt ved 200 gr varmluft i 30-35 min. Brødet blev bagt i ca 45 min.

Du skal nu lade bagværket køle af før du spiser det. Hvis du skærer bollerne over lige når de kommer ud af ovnen, er de helt klæge indeni. Det klæge forsvinder når brødet er afkølet.

Dette brød synes jeg har en dejlig syrlig og aromatisk smag. Det har ikke den samme lidt specielle konsistens som jeg ofte synes glutenfrit brød har.

Prøv det og fortæl endelig hvad du synes om det. Det her er først starten på mine eksperimenter med det langtidshævede glutenfrie brød. Og med vandkefir som hæve og smagsmiddel. Jeg ser frem til at prøve flere nye metoder af.

 

God fornøjelse!!!

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Glutenfrie langtidshævede trekornsboller med revet gulerod og vandkefirgryn

Skriv et svar