Rødbedehumus - Vegansk opskrift - Mad med glød

Rødbedehummus

Jeg er vild med hummus. Både den helt traditionelle og forskellige andre variationer af hummus. Her er en kraftfuld én af slagsen. Til efteråret, når vi kan få fat i den danske peberrod, er det super lækkert at tilsætte til denne hummus. Hvis du bruger peberrod, synes jeg du skal undlade at tilsætte kapers. Både rødbeder og peberrod er rigtig gode for leveren og kan hjælpe den i afgiftningsprocessen.

Ingredienser:

250 g kogte kikærter (125 g rå kikærter)

200 g bagte rødbeder (ca 250 rå rødbeder, se fremgangsmåde længere nede i opskriften)

3 spsk olivenolie

2 spsk friskpresset citronsaft

2-3 fed hvidløg ( presset)

3 spsk fintrevet peberrod (eller 3 spsk kapers, eller 2 tsk. stødt spidskommen)

ca 1/2 dl af kogevandet fra kikærterne

Urtesalt eller uraffineret salt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Sæt kikærterne i blød i rigeligt vand 10-12 timer. ( Spar tid og energi og sæt en stor portion over, så kan du fryse dem ned i mindre poser, der passer til ét måltid)  Hæld vandet fra og skyl dem. Tilsæt nu nyt koldt vand og evt 1/2-1 tsk natron. Dette for at kikærterne bliver meget blødere og nemmere at blende til en glat og lækker konsistens. Hvis du gerne vil have at der skal være noget at tygge på, altså små stykker kikært i hummusen, skal du ikke tilsætte natron. Koges i 45 min – 1 time. De skal være gennemkogte og bløde før de er færdige. Det er svært at angive præcis tid da kogetiden afhænger af hvor længe siden det er kikærterne er høstet. Du kan prøve dig lidt frem med i hvilken retning du ønsker smagen skal gå. Jeg har foreslået 3 forskellige måder at krydre denne hummus på. Med fintrevet peberrod, med kapers eller med stødt spidskommen.

Bagte rødbeder:

Ingredienser:

250 g rødbeder ( rengjorte og skåret i mindre stykker, man behøver ikke at skrælle dem, hvis skrællen er pæn.

2 spsk olivenolie

1 tsk æbleeddike

1 tsk ahornsirup

uraffineret salt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Bland olivenolien, æbleeddike, ahornsirup, salt og peber. Rør det godt sammen. Hæld blandingen over de ituskårede rødebeder. Læg dem i et ildfast fad og bag dem i ovnen ved 175 gr varmluft i ca 45 min. De skal helst være gennembagte før du tager dem ud af ovnen. Stik i dem med en kniv. De skal være bløde og slippe kniven let.

Når kikærterne er kogt, hældes kogevandet fra dem. Gem det til at fortynde hummusen med. Kom alle ingredienserne + de bagte rødbeder i en foodprocessor. Blend til massen er som du ønsker den skal være. Det tager et stykke tid at få blendet rødbederne helt ud. Så hvis du har lidt tålmodighed, kan du få den smukkeste dybrøde farve.

Hummus kan bruges til utroligt mange ting. som smørepålæg oven på brød, som en del af aftensmåltidet eller frokosten sammen med noget grønt. Som tilbehør i en wrap eller som dip sammen med grønsagsstave.

God fornøjelse!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Rødbedehummus

Skriv et svar