Fladbrød med sød kartoffel

Denne slags fladbrød er utroligt lækre. Det smarte ved dem, er at de består af halvt dampet sød kartoffel og halvt mel. De kan laves med forskellige slags mel. Jeg har lavet dem med speltmel, ølandshvede, en blanding af rug og spelt, med kikærtemel og med en blanding af quinoa og rismel. (Tilføjelse d.16/8-2018: Jeg har lige lavet dem med 100% fuldkornsspeltmel. Jeg brugte udelukkende dampede søde kartofler, fuldkornsspeltmel og urtesalt. De blev super lækre. ) Når man laver dem med glutenfrit mel bliver de lidt mere kompakte end når man laver dem med de andre glutenholdige meltyper. Du kan prøve at eksperimentere med meltyperne. Og bruge den slags du har mest lyst til.

Jeg har også både lavet dem med olie på panden og uden. Begge slags fungerer. Ligeledes har jeg både prøvet at lave dem med og uden bagepulver. Begge slags fungerer. Med bagepulver bobler de en smule mere op end uden. Begge slags fungerer og er lækre.

Fladbrødene kan bruges som tilbehør til mange forskellige retter. Til supper, sammenkogte retter eller bare med pålæg ovenpå og rullet som en pandekage.

Jeg skriver den mest enkle opskrift ned. Så kan du selv eksperimentere ud fra grundopskriften.

Ingredienser:

Til 8-10 fladbrød

ca. 500 g. sød kartoffel

200 g. fuldkornsspeltmel

ca. 200 g. fint (sigtet) speltmel

1/2 tsk. uraffineret salt

evt. 1/2 tsk. bagepulver

evt. olivenolie el. kokosolie til at stege fladbrødene i.

Fremgangsmåde:

Skrub de søde kartofler og fjern evt. brune/grimme pletter. Dampkog dem på en rist i en gryde, til de er helt møre. Lad dem køle let af, så du ikke brænder fingrene, når du skal pille skrællen af. De skal dog stadig være lune. Pil skrællen af med en kniv. Mos nu med en gaffel eller en kartoffelmoser. Mål massen af i et litermål. Du skal bruge ca. samme mængde mel eller lidt mere end den søde kartoffelmos. Når du har moset de søde kartofler tilsætter du løbende melblandingen (mel, salt og evt. bagepulver) mens du ælter. Når dejen  begynder at slippe, er den klar.

Rul dejen til en tyk pølse og skær den i 8-10 skiver. Rul hver skive til en lille kugle og brug en kagerulle til at rulle den så tyndt ud som muligt. Brug rigeligt med mel på bordet, så fladbrødet ikke klæber til bordpladen.

Varm en pande op og bag fladbrødet 1 1/2 minuts tid, på hver side. Du kan både stege dem i olie og undlade at bruge olie. Det er smag og behag. Du skal bare holde øje med at fladbrødet ikke brænder på.

Læg fladbrødene i et fad, på et klæde og dæk dem til med det, så de holder sig lune.

Servér dem som tilbehør til en suppe, til en sammenkogt ret eller brug dem som brødet i en wrap.

 

Velbekomme!!!!!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Fladbrød med sød kartoffel

  1. Hej Sicilia!
   Beklager at jeg svarer så sent. Det kan du godt. De bliver bare lidt mere kompakte end hvis de bliver lavet med spelt og rug.

   Vh
   Anette

 1. Hej. Du skriver man skal måle den sødekartoffel af i et litermål og den mængde man får der, er ca. den mængde mel man skal bruge. Men hvad med de gram-mål som står i opskriften? Liter og gram er ikke det samme?

Skriv et svar