Marokkansk grønsagsret med cous cous og Dukkah

Jeg har aldrig været i Marokko med hele mig. Men mine smagsløg kom lige på en rejse derned, da jeg lavede og spiste dette måltid. Den blanding at det stærke, det søde og det aromatiske. Det er lige mig. Og så fik jeg endda brugt nogle af de sidste bøftomater fra drivhuset, og det var ikke så ringe, for de smager så dejligt. Selv om jeg fik sat tomatplanterne lidt for sent i år, så nåede de alligevel at få glæde af den varme og solrige sommer.

Ud over tomater er der rødløg, hvidløg, ingefær, kanel, spidskommen, koriander og chili i rettten. Af grønsager brugte jeg sød kartoffel, græskar (jeg havde et lille Sweet Dumpling græskar) squash, flåede tomater, mandler, abrikoser og kogte kikærter. Det hele kogt godt, grundigt og længe sammen, smagt til og serveret med en lækker blød cous cous og Dukkah på toppen. Mmmmmm!!!! Hvis du vil til Marokko for en stund, så prøv denne ret og luk øjnene når du spiser og drøm dig derned. Det er en billig rejse <3

Til 4 personer:

Ingredienser:

3 spsk. olivenolie

2 rødløg

4 fed hvidløg

300 g. squash

250 g. sød kartoffel

400 g. bøftomater (eller alm. tomater el. 1 dåse flåede, hakkede tomater mere)

150 g. græskar (Sweet Dumpling)

400 g. flåede hakkede tomater

250 g. kogte kikærter

3 håndfulde frisk spinat

50 g. mandler

50 g. tørrede abrikoser (usvovlede)

1-2 spsk. kokossukker

2 spsk. fintrevet frisk ingefær

2 tsk. stødt spidskommen

1 tsk. stødt Ceylon kanel

1 tsk. stødt koriander

1 tsk. gurkemeje

1/3 tsk. chili flager

1 1/2 tsk. uraffineret salt

Fremgangsmåde:

Rens rødløg og hvidløg. Skær rødløgene i tern og hvidløgsfeddene i skiver. Skyl squashen og skær stilken af. Skær den i grove, mundrette chunks. Skrub de søde kartofler og skær også dem i grove chunks. Skær græskarret over og fjern kernerne og evt. skrællen, hvis den er hård. Skær græskarret i grove stykker. Skyl ligeledes tomaterne og skær dem i grove chunks. Skyl spinaten og tør den let. Skær abrikoserne i strimler. Mandlerne må meget gerne forblive hele, hvis man gerne vil have noget at tygge på.

Varm en tykbundet gryde op og kom olivenolie, stødt kanel, stødt spidskommen, stødt koriander, gurkemeje, chiliflager og friskrevet ingefær i. Lad det kortvarigt bruse op sammen med olivenolien. Tilsæt nu rødløg og hvidløg. Bland det hele grundigt og svits til løgene begynder at blive klare. Nu tilsættes squash, sød kartoffel, græskar, tomater, de flåede tomater, mandler og abrikoser. Rør det hele grundigt sammen og læg låg på gryden. Lad retten simre i ca. 30 min. til det hele er kogt godt sammen. Tilsæt nu den friske spinat, uraffineret salt og kokossukker (eller anden uraffineret sukker) Lad retten simre i yderligere 5-10 min. Smag nu til med salt, sukker og de andre krydderier, hvis du synes der mangler noget.

Servér retten med cous cous og et drys Dukkah på toppen. Og hvis du kan få fat på frisk koriander, vil det give det sidste pift. Men det er ikke nødvendigt.

Servér retten med cous cous:

Ingredienser:

3 dl. cous cous

6 dl. kogende vand

1 tsk. uraffineret salt eller urtesalt

Fremgangsmåde:

Læg cous cous i en skål. Bland salt med den tørre cous cous. Kog 8 dl. vand i en elkeddel. Hæld det kogende vand over og rør rundt i blandingen. Lad det stå og trække i ca. 10 min. Nu er det klart til at spise.

Topping:

Dukkah:

50 g. græskarkerner

3 spsk. sesamfrø

1 spsk. hel koriander

1 spsk. hel anis eller fennikel

1 tsk. hel spidskommen

1 tsk. chiliflager

1/3 tsk. uraffineret salt

Fremgangsmåde:

Start med at rist græskarkernerne på en tør pande, til de begynder at poppe og blive let gyldne. Læg dem i en morter. Nu ristes sesamfrøene for sig selv til de begynder at poppe. Kom også sesamfrøene over i morteren. Nu ristes de hele korianderfrø, de hele spidskommen, hel anis el. fennikel og chiliflagerne. Rist til det begynder at dufte kraftigt af krydderierne. Kom nu alle ingredienserne i morteren og knus krydderier, frø og kerner.

Kom Dukkaen i et glas med låg. Nu har du en lækker topping til det næste stykke tid.

 

Rigtig god fornøjelse!!!!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar