Indisk krydret kikærteret (Chana Masala)

En krydret ret som denne, varmer så skønt på en kold vinterdag. Hvis du er vild med krydret mad, skulle du give denne ret et forsøg. Og så er den ovenikøbet meget billig, nem og hurtig at lave.

Det der tager længst tid at lave, er tilberedningen af kikærterne. De skal først stå i blød i ca. 10 timer og derefter koges i ca. 45 min. Du kan gøre det nemmere og mere bæredygtigt ved at sætte en stor portion kikærter i blød og koge efterfølgende. Derefter kan du fryse dem du ikke skal bruge, så du hurtigt har kogte kikærter ved hånden. Du sparer både tid, emballage og evt. hormonforstyrrende påvirkning fra dåsernes inderbeklædning. Og så er det meget billigere at købe de tørrede kikærter og selv at koge dem i stedet for at købe dåser el. brikker. Det samme gælder for alle andre slags bønner der skal tilberedes på samme måde. Kogetiden er blot forskellig. Se på emballagen hvor lang tid de skal koges.

Ingredienser:

3 spsk. olivenolie eller kokosolie

200 g. løg

3 fed hvidløg

500 g. kogte kikærter ( 250 g. tørrede kikærter)

2 papkartoner/dåser flåede hakkede tomater (Ânglamark har flåede tomater i små papkartoner)

2-3 håndfulde frisk spinat el. 75 g. frosset spinat

2 spsk. kikærtemel eller linsemel

2 spsk. tandoori

1 spsk. stødt koriander

1 spsk. hel spidskommen el. 1 1/2 tsk stødt spidskommen

1 spsk. frisk ingefær i små tern

1 tsk. gurkemeje

1/4 -1/2 tsk. chiliflager

1 1/2 – 2 tsk. uraffineret salt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Hvis du selv koger kikærterne skal de sættes i blød i ca. 10 timer. Hæld vandet fra og tilsæt nyt vand. Kog kikærterne i ca. 45 min. til de er møre. ( Et godt tip er at sætte en større portion i blød og koge. Så kan du fryse dem du ikke skal bruge til retten her ) Rens løgene og skær dem i tern.

Rens løgene og skær dem i tern. Rens hvidløgsfeddene og skær dem i skiver. Rens et stykke ingefær og skær det i helt små tern. Lav retten i en tykbundet gryde. Start med at tørriste de hele spidskommenfrø i gryden. Tilsæt derefter olivenolien og varm den forsigtigt op. Nu tilsættes ingefær, tandoori, koriander, gurkemeje og chiliflager. Lad krydderierne bruse kortvarigt op sammen med olivenolien. Nu tilsættes de hakkede løg og hvidløg. Vend krydderier og løg grundigt og svits til løgternene er blevet blanke.

Nu tilsættes de kogte kikærter og kikærtemelet. Vend det grundigt i løg/krydderi blandingen. Nu tilsættes de flåede, hakkede tomater, (frosset spinat tilsættes nu) uraffineret salt og fiskkværnet peber. Lad retten simre i ca. 15 min. mens der jævnligt røres i den. Tilsæt nu den friske spinat, ( hvis du ikke har brugt den frosne) og lad den simre med i et par minutter til den er faldet sammen. Smag til med salt og peber. Og evt. med de øvrige krydderier, hvis du ønsker at retten skal have mere smag.

Servèr med fuldkornsris og evt. noget dampet broccoli ved siden. Top evt. retten med frisk koriander.

Velbekomme!!!!!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar