Glutenfrit fuldkornsbrød med hel havre

Jeg er vild med hel havre. Elsker den nøddeagtige smag og at der er noget at tygge i. Dette brød er lavet som en slags glutenfrit rugbrød. Det egner sig til at bruge i stedet for rugbrød. Det er fast og til at skære i skiver. Og så smager det skønt. Sådan en slags glutenfrit brød indeholder en del fibre, da ingen af melsorterne er raffinerede. Og da det indeholder hel glutenfri havre og quinoaflager som også har en masse gode fibre i sig. Hel havre er desværre ikke så nemt at finde i dagligvarebutikkerne. Du kan altid få det i en helsekostbutik. Eller få dem til at bestille det hjem for dig.

Man behøver ikke at være allergisk eller intolerant over for gluten for at spise sådan et brød. Det kan også spises, bare fordi det smager godt og fordi det er godt at variere kosten med forskellige slags råvarer.

Ingredienser:

0,7 l. vand

5 g. gær

1/2 dl. loppefrøskaller (økologiske, ikke de pulveriserede Fiber Husk)

1 spsk. uraffineret salt

300 g. kogt hel havre

150 g. quinoaflager, glutenfrie havreflager el. boghvedeflager

150 g. hirsemel

100 g. rismel

1 dl. hørfrø

1 dl. solsikkekerner

1/2 dl. chiafrø

2 spsk. carob (kun for farvens skyld, kan undlades )

1 spsk. hel fennikel (kan undlades)

1 tsk. hel anis (kan undlades )

Kerne/frø drys til at komme ovenpå. Jeg brugte en blanding af birkes og sesamfrø. Det kan undlades.

Fremgangsmåde:

Start med at koge den hele havre i dobbelt mængde vand og en smule salt. Kog i ca. 25 min. og hæld derefter det overskydende vand fra i en sigte. Lad dem nu køle af inden du bruger dem til at bage med.

Kom vand i en skål eller en rørekeddel. Rør gæren ud i vandet. Tilsæt nu loppefrøskallerne og pisk til det begynder at gelere. Tilsæt nu salt, chiafrø, hel fennikel, hel anis, solsikkekerner, hørfrø evt. carob og den kogte hele havre. Rør til det hele er blandet godt. Nu tilsættes hirsemel, quinoaflager og rismel. Rør eller ælt et par minutter.

Smør en 3 liters form med olivenolie eller kom bagepapir i og fordel dejen i formen og glat den ud på overfladen. Prik i overfladen med en gaffel og pensel den med olivenolie eller med en blanding af loppefrøskaller og vand ( 1 tsk. loppefrøskaller til 1 dl. vand ). Drys evt. et kerne/frø drys på toppen. Lad dejen hæve køleskabskoldt natten over og tag den ud og stil den på køkkenbordet i et par timer næste dag, til den begynder at hæve op.

Bages ved 250 gr. varmluft i ca. 10 min. og skru så ned til 200 gr. og bag videre i ca. 50 min. Kernetemperaturen skal være 98 grader. Det er en rigtig god ide´at anskaffe sig et bagetermometer hvis man bager meget. Hvis du sørger for at kerne temperaturen er de 98 grader er du sikker på at dit brød er færdigbagt.

Tag nu brødet ud af formen og stil det på en rist for at køle af.

Velbekomme!!!!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar