Stikkelsbærkompot m/vanille og citronskal

Jeg mindes fra min barndom, hvordan jeg elskede at spise stikkelsbær. Det allerbedste var at spise det der var inden i dem. Skallen spiste jeg kun hvis de var modne. De umodne stikkelsbær spiste jeg kun kernerne fra og spyttede skallen ud. Men når de var modne spiste jeg hele bærret. Det samme gør jeg nu. Jeg elsker smagen af stikkelsbær. Jeg synes den er svær at beskrive. Det er både blandingen af det syrlige og det søde og den følelse det er at spise den. Man får en lille overraskelse når den syrlige skal brister og det søde fyld kommer frem.

Stikkelsbær har en kort sæson hos os. Vi har to buske i haven. Den ene er meget lille og den anden står, ikke så gunstigt, i skygge under et æbletræ. Det betyder at der ikke er så mange bær. Indtil videre har jeg plukket 1 kg. i år. Der er nok 500 g mere. Så det er en men dejlig høst. I år laver jeg denne kompot samt en chutney, som jeg vil dele opskriften på senere.

Kompotten her spiser jeg feks., som på billedet, sammen med en chiagrød og noget granola. Jeg bruger det også oven på en bolle feks. eller som fyld i en lagkage. Det er bare SÅ lækkert.

Opskriften her er til to mindre glas.

Ingredienser: 

500 g stikkelsbær

75 g rørsukker

1 tsk vanillepulver

Revet skal af 1 citron 

Fremgangsmåde:

Skyl og rens bærrene. Fjern stilk og blomst. Kom de rensede bær, rørsukker, vanillepulver og citronskal i en gryde. Lad kompotten simre ved svag varme til bærrene brister. Jo mere modne bærrene er jo mindre pektin er der i dem. Det bevirker at kompotten bliver mere tyndtflydende jo mere modne bærrene er. Så hvis du gerne vil have en mere fast kompot, skal du bruge ikke helt modne bær. (Du kan også vælge at bruge en form for geleringsmiddel. Jeg bruger i så fald agar agar, som er et geleringsmiddel lavet af tang.) 

Rengør de glas du vil bruge grundigt, før du tilsætter kompotten. Gør dem først rene med alm. opvaskemiddel, skyl dem i rent vand og hæld derefter kogende vand over dem. Hæld det kogende vand ud og stil dem med bunden i vejret, på et rent klæde. Når glassene er klar hældes kompotten i glassene. De lukkes og sættes på køl. 

Da der ikke er konserveringsmiddel i kompotten og den heller ikke indeholder ret meget sukker i, har den ikke så lang holdbarhed. Brug kun rene skeer når du tager noget af kompotten. Og sæt den på køl, lige så snart du har taget det du skal bruge.

 

Rigtig god fornøjelse!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar