Langtidshævede speltboller med kikærter

Disse boller er især tiltænkt at bruge i madpakker. Og især til børn/voksne der spiser vegetarisk/vegansk. Det kan somme tider være svært at finde på hvad man skal komme i madpakken. Sådan en bolle, noget gnavegrønt og en håndfuld nødder er et fint mellemmåltid. Det er en nem madpakke at lave til formiddags eller eftermiddags madpakken. Skal bollen spises til frokost skal der gerne noget pålæg på. F.eks. hummus, noget salat og nogle skiver agurk.

Jeg bruger mange kikærter, linser og bønner i min madlavning da jeg spiser plantebaseret. Det er en super god måde at få forskellige slags proteinkilder på. Og så indeholder disse bælgfrugter en masse fibre, som er rigtig gode for fordøjelsen. Ligeledes indeholder kikærter, bønner og linser en del jern. Hvis du vil have mest glæde af det jern der er i dine fødevarer er det en god idé at spice noget C-vitaminholdigt samtidig. C-vitaminer er nemlig medvirkende til at optagelsen af jern bliver bedre. Her har jeg tilsat kogte kikærter til en dej. På denne måde bliver dejen beriget med en anden slags protein end det der er i speltmelet og brødet er også på denne måde med til at holde blodsukkeret mere stabilt.

Bollerne kan spises som alle andre boller med lige det du har lyst til. Feks. friskbagte med smør(bar) eller peanutbutter med banan og en kop varm kakao. Det ville være skønt på en kold vinterdag.

Ingredienser: (Til ca. 18 pænt store boller)

6 dl vand

1 dl kikærtevand ( Det vand du har kogt kikærterne i, eller den væske kikærterne ligger i, hvis du bruger kikærter fra dåse/brik)

1 1/2 dl surdej (hvis du ikke har en surdej bruger du bare 1- 1 1/2 dl. væske (vand el. kikærtevand) ekstra)

5 g gær

3 spsk chiafrø

1 spsk uraffineret salt

1 tsk rørsukker

250 g kogte kikærter (Du kan enten bruge kikærter som du selv koger eller en brik eller en dåse med kogte kikærter)

100 g havregryn

ca. 725 g speltmel

Fremgangsmåde:

Hvis du selv koger kikærterne skal du hælde vandet fra de kogte kikærter i en sigte. Gem kogevandet. Du skal bruge noget af kogevandet i denne dej. Resten kan du bruge i supper, sammenkogt retter oma. Blend de kogte kikærter groft. Kom vand i en skål eller rørekeddel. Tilsæt gær og rør det ud i vandet. Tilsæt surdej, kikærtevand, uraffineret salt, rørsukker, havregryn og de blendede kogte kikærter. Rør det hele godt sammen. Tilsæt nu speltmelet lidt efter lidt, mens du ælter/rører dejen. Man får det bedste resultat, når dejen røres længe ( ca. 10 min.) på en røremaskine. Men du kan sagtens lave den i hånden. I så fald skal du også helst ælte længe og grundigt. Nu stilles dejen i køleskabet i min. 12 timer. Gerne længere. Du kan sagtens have en dej stående i køleskabet i 3-4 dage, før du bager bollerne. Tag nu dejen ud fra køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur i et par timer. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og skær bollerne i den størrelse du ønsker med en dejskærer. Bag bollerne ved 250 grader i 15-20 min. Hvis du bager på et opvarmet bagestål, skal de kun have max. 15 min. Hvis du bager på en almindelig bageplade skal de have nogle minutter ekstra. Du får det bedste resultat hvis du bager på et opvarmet et bagestål. Skorpen bliver lækkert sprød og dejen hæver mere op.

Læg nu de bagte boller på en bagerist og læg et rent klæde over dem. Hvis du vil fryse nogle af bollerne, er det en god idé at lægge dem i en pose, mens de stadig er en smule lune og så fryse dem ned med det samme. På denne måde bevarer du mest saftighed i brødet.

 

Rigtig god fornøjelse!

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar