Langtidshævede ølandshvedeboller med gulerod og butterbeans

Nybagt brød er og bliver bare lækkert. Har lige siddet og nydt sådan en lækker lun bolle med smør. Dejen blev sat over om aftenen inden jeg gik i seng og derefter sat til koldhævning i køleskabet natten over + noget af dagen. Jeg har lavet dejen med en smule gær og så ladet den stå køligt og længe til hævning. På denne måde udvikles både mere smag i dejen og nogle af næringsstofferne bliver nemmere tilgængelige.

For at få en mere fugtig krumme og for at få lidt rodfrugter er der tilsat groftrevede gulerødder til dejen. For at tilføre mere protein så bollerne mætter lidt mere er der tilsat kogte butterbeans til dejen. Du kan sagtens bruge andre slags bønner, kikærter eller linser i dejen i stedet for butterbeans. Du kan også skifte gulerødderne ud med revet rødbede, revet squash eller blomkålsris feks.

Bollerne er rigtig gode at spise som en del af et eftermiddagsmåltid. Jeg tænker især på skolemadpakken eller  til børnehavebarnet der skal have madpakke med til om eftermiddagen. Server bollen med noget pålæg og et stykke frugt eller noget gnavegrønt ved siden af.

Ingredienser:

200 g knækket spelt (el. rug)

3 dl kogende varmt vand

Stilles i blød til det er kølet ned. 

4 dl lunkent vand

5 g gær

1 spsk uraffineret salt

1 spsk olivenolie

300 g groft revet gulerod

250 g kogte butterbeans 

650-700 g ølandshvedemel

Fremgangsmåde:

Overhæld de knækkede kerner med kogende varmt vand. Lad blandingen stå og trække og køle af. Når temperaturen er lillefingervarmt er det klart til at tilsætte til dejen. Riv 300 g gulerødder groft. Mos bønnerne med en gaffel. Kom 4 dl. vand i et bagefad eller i rørekedlen i en røremaskine. Tilsæt gæren og rør den grundigt ud. Tilsæt nu det knækkede spelt + vand. Rør dejen grundigt sammen. Tilsæt nu revet gulerod og de groftmosede kogte butterbeans, salt og olivenolie. Rør til det hele er grundigt blandet. Nu tilsættes ølandshvedemelet lidt af gangen mens der æltes. Hvis du bruger røremaskine kan du røre dejen i ca. 5 min. Dejen skal være blød uden at være alt for fugtig. Læg låg på skålen og sæt den køleskabskoldt natten over + noget af dagen, eller minimum 16 timer. Gerne længere tid.

Tag dejen ud fra køleskabet et par timer før du skal bage bollerne. Lad den stå og vågne ved stuetemperatur. Hvis du har et bagestål eller en bagesten/pizzasten giver det et rigtig lækkert brød. Bagningen bliver kortere på denne måde og skorpen bliver dejlig sprød. Du kan dog sagtens bage bollerne på en almindelig bageblade med bagepapir.

Tænd ovnen på 250 gr. varmluft. Kom mel på bordet og hæld noget af dejen ud på bordet. Brug gerne en dejspatel til at skære dejen til boller. Derved slipper du for at have hænderne for meget på dejen og bevarer mest luftighed i dejen. Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 20 min. Derefter bages de ved 250 grader varmluft i 12-15 min. Hvis du har et opvarmet bagestål bliver bagetiden kortere end hvis du bager på en almindelig bageplade. Prøv dig frem med bagetiden. Når bollerne er hævet godt op og har fået god farve i skorpen er de færdige. Tag én bolle ud og bank på bunden. Hvis den lyder hult skulle den være færdigbagt.

Lad bollerne køle af på en rist med et klæde over.

 

Rigtig god fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar