Fyldig sommersalat med ribsvinaigrette

Salaten her er lavet med tanke på at få brugt de ribs vi har i haven til noget andet og mere end blot i kager, smoothies, marmelade og som rysteribs. Da jeg ofte før har lavet vinaigrette med forskellige slags bær var det oplagt at prøve at bruge ribsene til det også. Det blev en rigtig lækker syrlig/sød og vildt smuk vinaigrette. Så det kan virkelig anbefales.

Salaten består også af bagte rødløg. Det havde jeg en fornemmelse af ville gå rigtig godt sammen med ribsene og ribsvinaigretten, hvilket holdt stik. For at være en mere fyldig og mættende salat er der også tilsat kogte perlespelt. Det er ikke nødvendigt, men jeg synes at det er dejligt med lidt fyldige salater. Hvis du har nogle andre kogte korn kan du snildt bruge dem i stedet for.

Knoldfenniklen er tilsat for smagens skyld og fordi de lige nu er i sæson og friske og lækre at bruge i salater. Den skal efter min mening helst snittes helt tyndt og lægges i iskoldt vand 1/2 times tid før den blandes i salaten. Det gør den super sprød og lækker at spise.

Jeg har valgt at bruge hjertesalat og en rød krølsalat. Det kan sagtens være andre salater du bruger i stedet for. Jeg plukker altid salaten i indrette stykker i stedet for at hakke el. skære med en kniv. Det synes jeg er meget mere dekorativt.

Ingredienser:

1 hjertesalat

1 lille lollorossa

1 knoldfennikel

1 håndfuld ribs til at komme oven på salaten

50 g mandler

1 1/2 dl perlespelt, perlebyg el perlerug

3 dl vand + 1/3 tsk uraffineret salt til kogning af perlespelt

4 rødløg ( ca. 300 g)

2 spsk olivenolie

1 spsk balsamico glaze el. hvid el. rød balsamico

1 spsk ahornsirup

Salt 

Friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Skyl og rens knoldfenniklen. Skær den helt tyndt på langs. Bedst på et mandolinjern. Læg nu de fintsnittede knoldfennikelstykker i en skål med koldt vand. Lad dem ligge i 1/2 times tid. Tag dem op af vandet og tør i en salatslynge eller på et rent viskestykke. 

Skyl perlespelten og kog i 20-25 min. i vand + salt. Hæld evt. overskydende vand fra og lad det køle af inden de kogte korn blandes i salaten. 

Rens rødløgene og skær i mindre både. Rør olivenolien sammen med balsamicoglazen el. balsamicoeddiken, ahornsirup, salt og peber. Bland marinaden med rødløgsbådene og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. (Gør plads til at lægge mandlerne ved siden af rødløgene. Mandlerne skal bages med de sidste 10 min. ved 175 grader.) Bag rødløgene i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 20 min. Skru ned til 175 grader og bag både rødløg og mandler i 10 minutter. Lad både de bagte løg og mandler køle af inden de blandes i salaten. Hak evt. mandlerne groft. 

Pluk bladene af salaterne og skyl dem grundigt. Tør evt. i en salatslynge el. på et rent viskestykke. Pluk bladene i mundrette stykker. 

Anretning af hele salaten:

Læg salaten på et stort fad. Fordel de kogte perlespelt ud over salaten. Fordel den fintsnittede knoldfennikel, de bagte rødløg, de hakkede mandler og ribsene ud over salaten. 

Fordel til sidst noget af ribsvinaigretten ud over salaten. 

Ribsvinaigrette

Ingredienser:

50 g ribs

3 spsk mild olivenolie

2 spsk ahornsirup

1 tsk hvid balsamico

raffineret salt

friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Rens ribsene og fjern stilkene. Blend alle ingredienserne med en stavblender og smag til. Da både smagen af olivenolie og ribsene varierer er det vigtigt at du smager til selv med ahornsirup, salt og peber. 

 

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar