Jeg fremstiller og drikker jævnligt både vandkefir og Kombucha. Både for at gøre noget godt for min tarmflora, men også fordi det smager rigtig skønt. Jeg har lige holdt en pause med begge drikke, da mit fokus har været på at lave forskellige fermenterede grønsager. Jeg har lige gemmemgået det 10 år gamle opslag om Vandkefir her på bloggen. Det trænger vist lidt til at blive strammet op og fornyet. Derfor dette nye opslag. Du kan dog stadig finde det gamle opslag her på bloggen lige Her
Du kan også se på min Instagram profil hvor jeg jævnligt deler inspiration. Linket Her er fra min Instagramprofil, hvor jeg viser hvordan du kan lave din egen vandkefir.
Vandkefir er en probiotisk, boblende drik som kan smagssættes af bær, frugter og/eller friske krydderurter. Vandkefir bliver lavet gennem en fermenteringsproces med sukkervand og kefirgryn. Kefirgryn er en symbiotisk kultur af mælkesyrebakterier og gærstammer. Vandkefirdrikken er god for tarmfloraen og immunforsvaret, da den indeholder mange sunde mælkesyrebakterier, der kan hjælpe med at skabe balance i tarmfloraen.
Og så smager den boblende vandkefir bare rigtig dejligt. Mine personlige favoritsmage er med friske/frosne hindbær, el. med ingefær, el. med frisk mynte og æble. Eller f.eks. med mango. Prøv dig frem og find din egen favorit. Du kan f.eks. bruge vandkefir som velkomstdrink. En skøn boblende drik med meget lidt alkohol. Der er typisk under 0,5 % alkohol.
Vandkefir er meget nemt at lave. Først skal du have fat på nogle vandkefirgryn. Du kan melde dig ind i Facebook gruppen Kefir og Kombucha DK (Alt om fermentering). Du finder linket til gruppen lige Her
Derinde kan du efterlyse vandkefirgryn. Det er i det hele taget en virkelig fin gruppe, hvor man hjælper hinanden med de udfordringer der måtte være, når man laver forskellige fermenterede sager.
Før du går igang :
Ud over råvarerne skal du bruge:
- Et patentglas på 1,5 l til 1. fermentering. Eller en anden slags glas med stor åbning og et rent viskestykke/ostelærred med elastik om.
- Flasker med en god tætsluttende patentprop, til 2. fermentering. Flaskerne skal helst være runde i formen da runde flasker kan klare et højere tryk. Jeg plejer at købe Lorina sodavand i patentflasker i Netto. De er rigtig gode til at lave vandkefir i, da de kan holde til et højt tryk.
- En sigte og et rent klæde til at si væsken efter 1. fermentering. (Brug evt. ostelærred)
- En grydeske i træ.
Forberedelse
- Sørg for, at alle redskaber, glas og skåle er helt rene.
- Skold med kogende vand (vær opmærksom på, at ikke alle glas tåler kogende vand).
- Fjern alle sæberester, da de kan ødelægge svampene.
- Undgå kontakt med visse metaller – brug plast, glas eller træ.
Fremstillingsprocessen:
1. fermentering:
Ingredienser: (til 1 liter vandkefir)
- ca 100 g vandkefirgryn
- ca 75 g rørsukker
- 1 l vand
- 1 skive citron
- 2 tørrede frugter ( abrikoser ( usvovlede) , figner, dadler eller nogle rosiner)
- 1 knivspids uraffineret salt ( bruges til at tilføre essentielle mineraler der støtter kefirgrynenes trivsel. Jeg bruger det kun ca. hver 3-4 gang jeg laver det)
Fremgangsmåde ved 1. fermentering (skal stå i 2–4 dage)
- Hæld ca. 100 g kefirgryn i en sigte med et rent klæde ovenpå og dræn grynene for den væske de står i når du får dem. ( jeg bruger et osteklæde/ostelærred ) (Kan købes i Stof 2000)
- Opløs sukker og evt. en knivspids uraffineret salt i ca. 1 dl kogende varmt vand i et glas der kan rumme 1 1/2 l.
- Fyld op med koldt vand, så der er 1 liter i alt.
- Tilsæt kefirgryn, tørrede frugter og citron.
- Luk glasset let (ikke helt lufttæt, men beskyttet mod skidt og insekter). Du kan evt. bruge et patentglas med låg men uden gummiskive. Du kan også bare bruge et rent stykke ostelærred eller andet rent stykke stof og lægge det over et glas med stor åbning. Sæt et elastik omkring stoffet så det lukker helt til.
- Lad stå ved stuetemperatur i 2–4 dage, alt efter ønsket surhed.
- Smag undervejs – jo længere tid, jo mindre sukker og mere syre.
Sigtning og klargøring til 2. fermentering
- Brug en plastsigte med klæde og en ren skål.
- Si kefirgryn, tørret frugt og citron fra – kassér frugt og citron. Gem grynene i klædet til næste brygning.
- Hæld den færdige drik på rene, skoldede flasker. Flaskerne skal være afkølet efter de er blevet skoldet. (Brug endelig ikke Atamon i rengøringen af flaskerne – det dræber de gode bakterier og svampe.)
2. fermentering:
Ingredienser:
Nogle friske eller frosne bær (feks. jordbær, hindbær, solbær, kirsebær) eller nogle små stykker frugt af en slags ( f.eks.æble, pære, mango, ananas) Eller nogle skiver ingefær el gurkemeje. Du kan også bruge friske krydderurter f.eks. mynte, citronverbena eller hvad du har lyst til. Bland evt. frugter, bær og krydderurter.
Fremgangsmåde 2. fermentering (1–2 dage)
- Tilsæt smagsgivere som bær, frugt og/eller krydderurter. Skær evt. frugt i små stykker så det kan komme igennem flaskeåbningen. Kom smagsgiverne ned i flasken og luk med patentlåsen.
- Lad flaskerne stå ved stuetemperatur i 2-3 dage.
- Luft flaskerne morgen og aften for at undgå overtryk ( Det er vigtigt da de ellers kan eksplodere. )
- Sæt derefter flaskerne på køl – nu er vandkefiren klar til at drikke.
Fortsat produktion
- Start processen forfra med de samme kefirgryn. Vej af så det passer med den mængde du vil lave. Vandkefirgrynene vokser og bliver flere. Tag evt. nogle fra + lidt af selve vandkefirvæsken til at opbevare dem i. Opbevar i et glas med låg, på køl og forær evt. til venner og bekendte der har lyst til at komme i gang.
- Forvent variation i grynenes vækst afhængigt af årstid og sukkertype. Jeg har erfaret at de især vokser og formerer sig i foråret.
Rigtig god fornøjelse!

