Vandkefir (og lidt om hvorfor det er godt) - Mad med glød

Vandkefir (og lidt om hvorfor det er godt)

Vandkefir er en utroligt velsmagende og lækker drik med blid brus. Det smager lidt som både cider og blidt brusende sodavand. Og så kan man selv tilsætte bær eller andet som smag.

Før jeg skriver hvordan du kan lave din egen vandkefir, vil jeg fortælle hvorfor det nu skulle være så godt. Det er altid en win win situation, hvis det sunde både smager dejligt og samtidig har en gavnlig effekt på kroppen. Og det må man sige i forhold til denne drik.

Vandkefir har nemlig en meget gavnlig indvirkning på vores tarmflora.

En sund tarmflora og en velfungerende fordøjelse er utrolig vigtigt for vores velbefindende. Vi kan selv gøre rigtig meget for at skabe en sund tarmflora. Sammensætningen og kvaliteten af de råvarer vi vælger er vigtig. Ved at spise fødevarer med et højt fiberindhold, vil antallet af de gavnlige tarmbakterier øges. Generelt skal man spise så uforarbejdede fødevarer som muligt. Hele kerner og frø,( feks rug, havre, byg, spelt, boghvede, quinoa, chia osv.)  Alle typer kål og rodfrugter er meget fiberrige. Bælgfrugter er meget fiber og proteinholdige. ( undlad at spise for meget kød hvis du har problemer med forstoppelse, da kød ingen fibre indeholder og ikke er gavnligt for fordøjelsen)

En anden rigtig god måde at holde tarmsystemet sundt og velfungerende på er at tilføje ekstra probiotika dagligt. Probiotika findes bla som de gode tarmbakterier i vores tarmsystem, som er med til at sørge for at vores immunforsvar er velfungerende.

Rigtig mange mennesker har fået øjnene op for forskellige probiotiske fødevarer igen. I slutningen af 80 erne var der også meget fokus på nogle af de probiotika, der er blevet populære i dag. Bla kombucha, vandkefir, surkål og mælkesyregærede grønsager. Så gik de ligesom lidt i glemmebogen. Sådan er det med mange trends. Dejligt at folk igen tager det til sig.

I dette indlæg vil jeg beskrive fremstillingsprocessen af vandkefir. Det er udover at det er en sund probiotisk drik også utrolig velsmagende. Man kan tilsætte forskellige bær, frugter, koncentrerede frugtsafter osv. Selvom drikken er fremstillet med sukker er hele fidusen at sukkeret omsættes og nedbrydes til gavnlige bakterier. Der bliver skabt probiotika, enzymer og kulsyre under nedbrydningsprocessen. Det er vandkefirgrynene der sørger for denne proces (i samspil med sukkeret)

Fremstillingsprocessen:

1. fermentering:

Ingredienser:

ca 100 g kefirgryn

ca 75 g rørsukker

1 l vand

evt et par skiver citron el blot nogle strimler citronskal (kan udelades)

2 tørrede frugter ( abrikoser, figner, dadler eller nogle rosiner)

1 knivspids uraffineret salt

2. fermentering:

Ingredienser:

Nogle friske eller frosne bær (feks.  jordbær, hindbær, solbær, kirsebær) eller noget frugt af en slags. Nogle skiver ingefær el gurkemeje.

Ud over råvarerne skal du bruge:

Et patentglas på 1 1/2 l til 1. fermentering. Eller bare et glas med et rent viskestykke med elastik om.

Flasker med en god tætsluttende patentprop, til 2. fermentering.

En sigte ( må ikke være af metal) Brug evt en af plast.

Et rent klæde til at si væsken efter 1. fermentering. (Brug evt. ostelærred)

En grydeske i træ.

Fremgangsmåde:

Det er vigtigt at alle de redskaber, glas og skåle der bruges er helt rene. Gør tingene rene ved at skolde dem med kogende vand.( ikke alle glas tåler kogende vand). Der må ikke være sæberester på, da det kan ødelægge svampene. Svampene må heller ikke komme i kontakt med visse metaller, brug derfor plast, glas eller træ.

Når du har fået de nye kefirgryn, skal du hælde dem over i sigten med klædet i. Opløs nu sukkeret og salt i lidt kogende vand (ca. 1 dl kogt vand) i glasset til 1. fermentering . Hæld resten af vandet (koldt vand) i til der er 1 liter i alt (vandet må ikke være for varmt, når du tilsætter kefirgrynene) Tilsæt nu kefirgrynene, de tørrede frugter og citron. Glasset skal ikke være helt lufttæt, men bare lukket, så der ikke kan komme skidt og dyr i.

Lad det nu stå i stuetemperatur i 2-4 dage. Jo flere dage du lader det stå, jo mere surt bliver det. Smag dig frem, hvad du bedst kan lide. Jo længere tid du lader den stå med kefirgrynene, jo mindre sukker vil der være tilbage, da det vil være omsat.
Nu (efter 2-4 dage) tager du en skål og sigten( ikke metal) og et rent klæde. Hæld væske, kefirgryn, de tørrede frugter og citron over i sigten. Tag de tørrede frugter og citronskal fra og kassér det. Hæld kefirdrikken på rengjorte og skoldede flasker ( brug endelig ikke Atamon, det ødelægger drikken, da det dræber de gode bakterier og  svampe) Tilsæt nu de smagsgivere du har lyst til. Bær, frugt eller saft.

Nu skal drikken stå ved stuetemperatur i 1-2 døgns tid. Det er vigtigt at du åbner/lufter patentflaskerne morgen og aften. De kan danne så meget kulsyre, at de eksploderer. Derefter skal de på køl. Nu er din Vandkefir klar til at drikke.

Start nu processen på ny med kefirgrynene. Du vil sikkert opleve at grynene vokser i omfang. Somme tider vokser de rigtig meget og sommetider mindre. Afhængigt af årstid og den slags sukker der bruges. Hvis du oplever at de ikke formerer sig, og du ønsker at få flere, kan du bruge halvt kokossukker og halvt alm. rørsukker. Det skal du blot gøre én enkelt gang. Derefter skal du gå tilbage til at bruge alm rørsukker igen. Nu kan du enten udvide produktionen eller forære noget væk.

Når du starter med at drikke vandkefir:

Start forsigtigt op. F.eks. bare 1/2 dl morgen og aften, de første par dage, så du lige kan se, hvordan du reagerer på det.  Drik et par dl morgen og aften, når du har vænnet dig til det. Alle i familien har godt af at drikke det. Også børn. Det er et super alternativ til sodavand.
Der er dog en lille advarsel. Da drikken er syreholdig, er det en god idé at skylle munden med vand når man har drukket det. Eller drikke det med et sugerør. Dette for at forhindre syreskader på tænderne.

Man kan læse meget mere om det og udveksle erfaring i Facebook gruppen Kefir og Kombucha DK . I gruppen kan man også efterlyse eller dele ud, hvis man har vandkefir eller Kombucha i overskud.

Rigtig god fornøjelse!!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Vandkefir (og lidt om hvorfor det er godt)

Skriv et svar