Jeg bruger rigtig tit rugbrødsrester i dejen, når jeg bager boller. Det er en god måde at få brugt brødrester på og samtidig få et lækkert bagværk ud af det. I denne opskrift har jeg brugt både rugbrødsrester, hvidtøl og valnødder. Det kan være svært at finde økologisk hvidtøl, men jeg har fundet økologisk hvidtøl i en helsekostbutik i Aarhus. Den hedder Müllers Malz og på billedet ser du en økologisk hvidtøl fra Ørbæk, som er købt i Kvickly. Begge smager skønt. Bollerne blev super lækre og velsmagende. Jeg bagte dem med en smule gær, da jeg ikke lige havde noget surdej. Hvis du har en surdej, kan du bruge 1 1/2 dl surdej og erstatte noget af væsken med surdejen. Det bliver de bare endnu bedre af. Men du kan sagtens bare bruge gær som hævemiddel. Det er kun en smule gær der behøves og dejen skal hæve natten over i køleskabet.
Ingredienser: (til ca. 18 boller)
200 g tørt og groft rugbrød
2 1/2 dl kogende varmt vand
33 cl. hvidtøl
50 g groft hakkede valnødder
1 1/2 dl koldt vand
5-10 g gær
1 spsk uraffineret salt
ca. 800 g ølandshvedemel el. speltmel
Frengangsmåde:
Start med at brække/skære rugbrødet i små stykker og hæld det kogende varme vand over. Lad det stå og køle af på køkkenbordet og hæld hvidtøl oveni. Når rugbrødsternene er blødt op og væsken er kølet ned, så det blot er lunt, er det klart til at bruge i dejen. Rør nu gæren ud i 1 1/2 dl. koldt vand og bland derefter det udblødte rugbrød + væske sammen med det. Tilsæt nu salt, de grofthakkede valnødder og melet lidt efter lidt, mens du ælter dejen i hånden eller på en røremaskine. Ælt dejen i ca. 10 min. til den slipper kanterne i røreskålen. Dejen skal være blød men ikke flydende. Dæk nu røreskålen til med et klæde eller et låg og stil den i køleskabet i min. 12 timer. Tag nu dejen ud og lad den stå og “vågne” ved stuetemperatur i en times tid eller to. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og drys ligeledes mel ovenpå dejen. Skær bollerne ud med en dejskraber og løft dem over på en bageplade med bagepapir. Jeg fik 18 boller ud af denne portion. Hvis du har et bagestål, til at bage bollerne på hæver de meget hurtigt op og får en super lækker skorpe. Du kan dog sagtens bage dem på en almindelig bageplade. Bag dem ved ca. 250 grader varmluft i ca. 15 min. Hvis du bager dem på en opvarmet bageplade, skal de max. have 13 minutter. Bollerne skal lyde hult når du banker under bunden på dem, før de er færdige.
Lad nu bollerne køle af på en bagerist og læg et klæde over dem.
Bollerne er fryseegnede.
Rigtig god fornøjelse!