Krydrede Juleboller

December = Julebag. Småkager, æbleskiver, Julekonfekt og Juleboller. Hyggen vil ingen ende tage. Og det er bare så dejligt at kunne hygge sig med at bage indendørs i varmen, når nu det rusker, regner og er tidligt mørkt udenfor.

Disse Juleboller nyder vi i familien. Især med smør(bar) og en dejlig marmelade ovenpå. Jeg synes at Denne Abrikosmarmelade er perfekt til disse boller. Mmmmm. Nyd bollerne til eftermiddagskaffen/teen. Eller til morgenmaden i kalenderlysets skær.

Ingredienser: (til ca. 24 boller)

5 dl sojamælk

3 dl vand

200 g groft revet æble

75 g tørrede usvovlede abrikoser

50 g mandler

50 g smør(bar)

3 spsk kokossukker

2 tsk stødt kanel

2 tsk stødt kardemomme

3 spsk appelsinsaft

1 1/2 spsk uraffineret salt

1 spsk tørgær el ca. 15 g alm. gær

800 g sigtet speltmel

150 g groft speltmel

100 g havregryn

Fremgangsmåde:

Hak mandlerne groft. Rens æblerne og fjern æbleskrogene. Riv dem groft. Skær abrikoserne i mindre stykker. Varm sojamælken + vandet op i en gryde til det er lunt. Endelig ikke for varmt. Kom den lune sojamælk over i en rørekeddel hvis du har en røremaskine. Eller i et bagefad, hvis du skal ælte dejen i hånden. Hvis du bruger almindeligt gær skal det tilsættes i den lune mælk nu og røres ud i mælken. Hvis du bruger tørgær skal det tilsættes sammen med melet.

Tilsæt nu det revede æble, de hakkede mandler, de hakkede abrikoser, smørbar, kokossukker, appelsinsaft, salt, havregryn og det grove speltmel. Rør/ælt grundigt og tilsæt det fine speltmel (+ tørgær, hvis det er den slags gær du bruger )lidt af gangen. Ælt dejen i nogle minutter. Hvis du har en røremaskine lader du maskinen køre i 5-10 min.

Sæt dejen til at hæve på et køligt sted natten over eller hvis du laver dejen om morgenen kan du bage bollerne om aftenen. Lad skålen med dejen stå lunt ca. 1 1/2 time før du vil forme den til boller. Læg nu bagepapir på to bageplader. Form bollerne og læg dem på bagepapiret.

Topping til Julebollerne:

1 tsk loppefrøskaller

1 dl sojadrik el. anden plantedrik

25 g mandler

3 spsk kokossukker

1 spsk stødt kanel

Fremgangsmåde:

Bland kokossukker og kanel i en lille skål. Rør loppefrøskallerne ud i sojadrikken og lad det stå i ca. 5 min. og gelere før du bruger det. Gerne længere tid. Pensel nu bollerne med loppefrø/sojadrik blandingen. Drys de finthakkede mandler ud over bollerne og tilsidst blandingen af kokossukker og stødt kanel.

Tænd ovnen på 200 gr. varmluft.

Lad nu bollerne efterhæve i ca. 1/2 time. Bag dem ved 200 gr. varmluft i ca. 20 min.

Rigtig god fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar