Sheperds Pie (Plantebaseret)

Sheperds Pie er en klassiker, som rigtig mange børn og voksne er vilde med. Her har du en plantebaseret (vegansk, vegetarisk) udgave af retten.  Den samme opskrift findes under “Gardeners Pie” andetsteds på bloggen. Da jeg ønsker at flere skal kunne finde opskriften når de leder efter en plantebaseret/vegansk/vegetarisk version af en Sheperds Pie, har jeg ændret navnet på den.

Jeg har prøvet at ramme den smag, jeg husker fra den originale Sheperds Pie. De sorte De Puy linser eller Belugalinser, synes jeg passer rigtig godt ind i retten. Man kan sikker også godt bruge grønne linser eller røde splitlinser i stedet for. Prøv dig frem, hvis du ikke lige har eller kan få fat på DePuy eller Belugalinserne.

Opskrift:

Til 4 personer.

Rodfrugtmos eller kartoffelmos

700 g kartofler (eller 1 kg kartofler og ingen selleri)

300 g selleri

2 dl. usødet plantemælk

1/2- 1 dl. af kogevandet fra kogning af kartofler/selleri

25 g. Smørbar el. 1/4 dl olivenolie

1 tsk. fint friskrevet muskatnød

uraffineret salt (smag selv til)

friskkværnet peber

Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Rens sellerien og skær den i mindre stykker. Kog kartofler og selleri i vand uden tilsat salt. Kog til de er helt møre. Hæld vandet fra, men gem noget af kogevandet til mosen. Mos nu, bedst med en kartoffelmoser, og tilsæt plantemælk, Smørbar el.olivenolie, kogevand, muskatnød, salt og peber, mens du rører med en grydeske. Mosen kræver ret meget salt, peber og muskatnød. Smag den godt til og sæt til side.

Grønsager med linser og tomatkoncentrat 

150 g løg

3 fed hvidløg

3 spsk. olivenolie

250 g gulerødder

150 g persillerod

3 stilke bladselleri

200 g markchampignon

400 g kogte De Puy linser

200 g tomatkoncentrat

2 1/2 dl grønsagsbouillon (uden smagsforstærker)

2 -3 spsk kokossukker (eller rørsukker)

1-2 spsk. balsamico

2-3 tsk. timian

1-2 tsk. oregano

1 tsk. salvie

1 tsk. paprika

1/2 -1 tsk Sambal Oelek

uraffineret salt (smag selv til)

friskkværnet peber (smag selv til)

Pil løg og hvidløg og hak det helt fint. Rens eller skræl gulerødder og persillerod og skær i små firkanter. Skyl bladselleristænglerne og skær dem i små stykker. Rens markchampignon og skær dem i mindre stykker. Kog linserne efter retningslinierne på posen. Man kan også købe linser på dåse, hvis man er knap på tiden. Jeg har dog ikke selv smagt dem, så jeg kan ikke garantere for hvordan det bliver.

Start med at svitse løg, hvidløg og paprika i olivenolien, til løgene er blevet klare. Tilsæt nu markchampignon og svits et par minutter. Nu tilsættes gulerødder, persillerod, bladselleristykker, timian, salvie, oregano, Sambal Oelek salt og peber. Svits nogle minutter. Tilsæt nu bouillon, tomatkoncentrat og de kogte linser. Hvis du synes der skal være væde ved kan du blot tilsætte noget mere vand/bouillon. Lad det hele simre til grønsagerne er næsten helt møre. Smag nu til med balsamico, sukker, krydderier, salt og peber.

Smør et ildfast fad med olivenolie og drys evt. med rasp eller kikærtemel. Fordel grønsagssaucen i bunden af fadet og fordel kartoffel/sellerimosen oven over. Drys evt. lidt rasp, salt og peber og nogle klatter Smørbar/olivenolie på toppen. Bag i ovnen ved 175 gr. varmluft, i ca. 35 min.  Hvis den skal have lidt mere farve på toppen kan du skrue op til 200 gr. de sidste 10 min.

Servér retten med en lækker, fyldig salat og et stykke godt brød til.

Velbekomme!!!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar