Koldhævede speltboller med chiafrø

Jeg fandt pludselig ud af at jeg ikke rigtigt har nogle opskrifter på speltboller her på bloggen. Underligt taget i betragtning at jeg bager så meget og har gjort det i mange år. Jeg har opskrifter på speltbrød, rugbrød og mange forskellige glutenfrie bolleopskrifter. So here it comes. En simpel opskrift på Koldhævede speltboller med chiafrø. Jeg bruger surdej for det meste, men hvis ikke jeg har èn ved hånden bruger jeg en ganske lille smule gær. Hvis du skal starte din egen surdej op vil jeg anbefale at du går følger www.cathrinebrandt.dk, hun har lavet en super god surdejsguide.

Ingredienser: ( 24 boller )

6 dl vand + surdej ( el. 7 1/2 dl vand + 5 g. gær (som en stor ært))

1 1/2 dl. surdej

3 spsk chiafrø

2 spsk olivenolie

1 spsk. uraffineret salt

1 tsk kokossukker el. anden slags uraffineret sukker

400 g fuldkornsspeltmel

ca. 400 g sigtet speltmel

Fremgangsmåde:

Hvis du har en surdej tager du 1 1/2 dl. fra den og fodrer den med 1 dl vand og 1 dl fuldkornsspeltmel. Kom 6 dl. koldt vand i en skål eller i rørekedlen på din røremaskine. Tilsæt nu 1 1/2 dl. surdej, chiafrø, olivenolie, salt og sukker + de 400 g fuldkornsspeltmel. Hvis du vil bruge gær skal du bruge 7 1/2 dl. vand + gær og ellers bruge samme fremgangsmåde. a skal du bare smuldre gæren ud i vandet først. Hvis du skal ælte dejen i hånden kan du røre dejen med en grydeske, til den bliver for fast til at røre i. Derefter tilsætter du lidt efter lidt det sidste mel, til dejen til sidst er smidig og ikke for tung. Ælt gerne længe. Hvis du bruger røremaskine bruger du samme rækkefølge. Lad dejen køre i ca 10 min. til den slipper siderne. Da der er forskel på mel er det lidt forskelligt hvor meget mel der skal i dejen. Prøv dig frem. Øvelse gør mester. Dæk nu skålen med dej til og stil den køleskabskoldt i min. 15 timer. Dejen kan godt stå koldt i ca. 2 dage og stadig være god.

Tag nu dejen ud fra køleskabet og stil den ved stuetemperatur i et par timer, til du kan se at den begynder at hæve. Tænd ovnen på 225 g. varmluft. Beklæd to bageplader med bagepapir. Drys mel på bordet så dejen ikke hænger i bordpladen. Del dejen i to lige store dele. Læg først den ene halvdel af dejen på det meldryssede bord og drys også mel ud over dejen. Brug evt. en dejskraber til at dele dejen med. Del hver halvdel til ca. 12 lige store boller og løft dem over på bagepapiret. Lad nu bollerne efterhæve i ca. 1/2 time. Bag dem derefter i 15-20 min. Hold øje med at de ikke bliver for mørke.

Læg bollerne til afkøling på en rist.

Hvis du bager dine brød/boller på en stålbageplade eller en pizzasten som er forvarmet når du stiller dit bagværk i ovnen får du et bedre resultat. Men du kan sagtens bage på en almindelig bageplade.

Rigtig god fornøjelse!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar